Σε τροχιά οριστικοποίησης μπαίνει το κείμενο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μετά τη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το επόμενο θεσμικό βήμα είναι η παρουσίαση του ΕΣΕΚ στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και εν συνεχεία η αποστολή του στις Βρυξέλλες ώστε να αξιολογηθεί από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής του ΕΣΕΚ υπό την προεδρία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου θα παρουσιαστούν τα τελικά αποτελέσματα και η αξιολόγηση της δημόσιας διαβούλευσης, κατά την οποία υποβλήθηκαν 366 σχόλια και τοποθετήθηκαν επί των βασικών παραδοχών του κειμένου όλοι οι θεσμικοί φορείς της αγοράς ενέργειας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των σχολίων και έχει προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές στο κείμενο που θα αναλυθούν σήμερα. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το μήνυμα που ελήφθη από την αγορά και την κοινωνία είναι ότι το κείμενο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση -μετά και το lifting που έγινε σε σχέση με την αρχική εκδοχή που παρουσιάστηκε το περασμένο έτος-, με τους φορείς να καταθέτουν βελτιωτικές προτάσεις, ο καθένας στον τομέα ενδιαφέροντός του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναθεωρούνται ελαφρώς προς τα πάνω οι στόχοι που είχαν τεθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων στο τέλος της δεκαετίας, με το Υπουργείο να λαμβάνει υπόψη τα επενδυτικά σχέδια που ωριμάζουν ενεργειακοί όμιλοι (Motor Oil, Helleniq Energy) που δίνουν ένα σαφές σήμα για τη δυναμική των εν λόγω κλάδων. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα με αφορμή τη ΔΕΘ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος (και Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής) Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για το υδρογόνο και την προώθηση της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε αυτόν τον κλάδο και ακολούθησε η έναρξη του μη δεσμευτικού market test (δια χειρός ΔΕΣΦΑ) για την αξιολόγηση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στους στόχους για τη διείσδυση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και την εξέλιξη του «μείγματος» αιολικών και φωτοβολταϊκών δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές, καθώς κατά την άτυπη διαβούλευση με την αγορά που προηγήθηκε της δημοσίευσης του νέου προσχεδίου του ΕΣΕΚ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο οι στόχοι για τα αιολικά πάρκα αλλά και για την αποθήκευση, λαμβάνοντας υπόψη την «επέλαση» των φωτοβολταϊκών αλλά και τις παρενέργειές της, δηλαδή τις αυξανόμενες περικοπές πράσινης ενέργειας.

Μελέτη κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ προχωρά στην εκπόνηση μελέτης για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των μέτρων και πολιτικών που προδιαγράφει το ΕΣΕΚ, επιδιώκοντας να ποσοτικοποιήσει το κοινωνικό τους αποτύπωμα, δηλαδή σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία, πόσες και τι είδους νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν κλπ. Η μεθοδολογία της μελέτης αυτής θα παρουσιαστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση και τα αποτελέσματά της θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του ΕΣΕΚ που αφού περάσει και από την «κρησάρα» της Βουλής, θα πάρει τον δρόμο για τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του ΕΣΕΚ προβλέπει ότι την πενταετία 2025-2030 το σύνολο επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα θα διαμορφωθεί στα 95 δις. ευρώ, αριθμός αρκετά μειωμένος, σε σχέση με την αρχική εκδοχή. Το σύνολο επενδύσεων του ενεργειακού τομέα την περίοδο 2031-2050 θα ανέλθει σε 332 δις. ευρώ. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών προβλέπεται να ανέλθει το 2030 σε 22,4 GW από 10,1GW το 2022, ενώ θα διαμορφωθεί σε 48 GW το 2050. Σε ό,τι αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ έργων αποθήκευσης ενέργειας: οι μπαταρίες θα ανέλθουν σε 4,3GW το 2030 και σε 12 GW το 2050. Η ισχύς των έργων αντλησιοταμίευσης θα ανέλθει σε 1,7GW το 2030 και 5,4GW το 2050. Συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά περίπου 14,5 GW, στα 28,2 GW, το έτος 2030, σε σχέση με το έτος 2022, με το 88% αυτής της αύξησης να αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων φυσικού αερίου καταγράφει ανοδική πορεία έως το έτος 2030,πριν διαμορφωθεί στα 6,4 GW το έτος 2035, όπου και παραμένει στάσιμη, μέχρι το έτος 2050.

Διαβάστε επίσης