Το ζήτημα των περικοπών ενέργειας έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες τόσο από την αγορά, όσο και από την πολιτεία. Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, Δημήτρης Φούρλαρης μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε πως η αδυναμία διασφάλισης ενός προβλέψιμου μεγέθους περικοπών δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και τόνισε πως κύρια μέτρα αντιμετώπισής τους είναι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και η ενίσχυση των εξωτερικών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού μας συστήματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας μελετά τι κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν σε επενδυτές για την προώθηση της αποθήκευσης που θα επιτρέψει να διατηρηθούν οι περικοπές σε χαμηλά επίπεδα. Η ηγεσία του Υπουργείου έχει αναθέσει σε μια Επιτροπή υπό τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Σταύρο Παπαθανασίου την επεξεργασία ενός σχεδίου. Παράλληλα, στόχος είναι να υπάρξει προώθηση των συστημάτων τηλεοποπτείας. Ο κ. Δημήτρης Βαρλάμης, διευθυντής πωλήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη JinKo Solar EU μιλώντας στο energygame.gr επισημαίνει πως είναι πιο έντονη η ανάγκη από ποτέ η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης. Όπως επισημαίνει το πρόβλημα των περικοπών θα το βρίσκουμε μπροστά μας και αναφερόμενος στον κλάδο των φωτοβολταϊκών επεσήμανε πως έχουν «ωριμάσει» επενδύσεις που έχουν αποφασιστεί 2-3 χρόνια πίσω, το ζήτημα είναι επομένως να «τρέξει» η αποθήκευση ενέργειας. Ο κ. Βαρλάμης υπογραμμίζει μάλιστα πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και στον τομέα των οικιακών φωτοβολταϊκών, με φόντο φυσικά και τις αλλαγές που φέρνει το net billing.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει πως η αγορά θα πρέπει να «χωνέψει» τις αλλαγές που φέρνει το νέο σύστημα, το οποίο αντικαθιστά το net metering, εκτιμώντας πως θα δούμε την αγορά να μεγαλώνει. Ωστόσο, ο κ. Βαρλάμης ανέφερε πως η πολιτεία θα πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, όπως να μειώσει δραστικά το ΦΠΑ, έτσι ώστε να τονωθεί η αγορά των φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως με την εφαρμογή του net billing ειδικά εάν τα φωτοβολταϊκά συνδυαστούν με την αποθήκευση, τότε προσφέρουν μια πολύ συμφέρουσα λύση. Να σημειωθεί, πως τους τελευταίους μήνες οι τιμές των πάνελ έχουν μειωθεί δραστικά, που οφείλεται στην υπερπροσφορά και υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών σε σύγκριση με τη ζήτηση, η οποία έχει μειωθεί. Μάλιστα ο κ. Βαρλάμης εκτιμά πως το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε συγχωνεύσεις εταιριών παραγωγής φωτοβολταϊκών, λόγω της μείωσης της ζήτησης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών έδωσε στη δημοσιότητα έναν πλήρη οδηγό με τις αλλαγές στο net billing. Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο είναι ότι οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θεωρούνται επιτηδευματίες και δεν υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης και εγχυθείσας ενέργειας στο πλαίσιο του συμψηφισμού. Αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς, αγρότες, ΟΤΑ, Ενεργειακές Κοινότητες). Στο net-billing, ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης.

Διαβάστε επίσης