Σε εξέλιξη είναι η επεξεργασία του ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση 2 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος είναι αφού γίνει η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών που θα αφορά τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (Carbon Capture and Storage = CCS), να εγκριθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια Γενική Διεύθυνση που θα είναι αρμόδια για τα έργα.

Αφού ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο θα ακολουθήσει το market test στις αρχές του 2025 για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από emitters, δηλαδή βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές CO2. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης είναι το δίκτυο μεταφοράς CO2 που θέλει να δημιουργήσει ο ΔΕΣΦΑ. Σε ό,τι αφορά το project στον Πρίνο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η διαβίβαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ στην Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης για να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση. Να σημειωθεί πως σε εκκρεμότητα παραμένει η εκταμίευση των 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά τη χρηματοδότηση της υπόγειας αποθήκης CO2, καθώς δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για να μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο των ποσοτήτων C02 προς αποθήκευση, με βάση το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί. Στο τραπέζι είναι ακόμα και το ενδεχόμενο εξαγωγών και αποθήκευσης CO2 σε χώρες εκτός Ε.Ε. Αυτό το σενάριο όμως «προσκρούει» στο νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξουν και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στην περίπτωση που επιλεχθούν χώρες, εκτός Ε.Ε. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η Αίγυπτος θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση.

Διαβάστε ακόμη