Πολλά σχόλια υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο, «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», φανερώνοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει σε μια σειρά από ζητήματα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως 8 MW έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι 80 MW, που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.
Η BayWa r.e. Projects Greece MIKE προτείνει να υπάρχει πρόβλεψη δυνατότητας αδειοδότησης και εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και σε τεχνητές λίμνες που ανήκουν σε Προστατευόμενες Περιοχές Εσωτερικών Υδάτων Αναψυχής. Να σημειωθεί πως στη χώρα μας υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πλωτά φωτοβολταϊκά, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να έχει υποβάλει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αιτήσεις για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 50 MW.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόβλεψη για το συνολικό ύψος των μικρών ανεμογεννητριών, καθορίζοντας ανώτατο όριο κάτω από τα 30 μέτρα και με τον ελληνικό σύνδεσμο επενδυτών μικρών ανεμογεννητριών να κάνει λόγο για αυθαίρετο περιορισμό. Όπως επισημαίνει, «αυτός ο περιορισμός δεν έχει καμία βάση στην υπάρχουσα διεθνή πρακτική ή στα τεχνικά πρότυπα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για τις μικρές ανεμογεννήτριες. Η αναφορά για περιορισμό του ύψους των ανεμογεννητριών σε λιγότερο από 30 μέτρα είναι άκρως ανορθολογική και προβληματική δεδομένου ότι δεν υπάρχει ικανή γεννήτρια στον κατάλογο του ΚΑΠΕ με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ακόμη και αν το όριο αναθεωρηθεί σε «μικρότερο ή ίσο με 30 μέτρα», υπάρχει μόνο μία γεννήτρια που θα μπορούσε να το πληροί».
Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο εισάγει και μια σειρά από άλλες διατάξεις που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Προβλέπει επίσης μια σειρά από ρυθμίσεις σε σχέση με τη διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας (άρθρο 45), με το Green Tank να χαρακτηρίζει ως «θετική» την ενσωμάτωση της οδηγίας που θα ενισχύσει τον ρυθμό εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, οι οποίες αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο για την απανθρακοποίηση των κτιρίων. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση εξηλεκτρισμού των κτιρίων και μάλιστα εγκαίρως, πριν τη ενεργοποίηση του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών για τα κτίρια και τις μεταφορές, προκειμένου να θωρακίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αναμενόμενη αύξηση του κόστους χρήσης ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση των κτιρίων».
Εξίσου ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις του Green Tank για τα έργα αυτοπαραγωγής και η ένστασή του ως προς την κατανομή του περιθωρίου ισχύος για την προώθηση της αυτοπαραγωγής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, σε ένα άρθρο προτείνονται δύο τροποποιήσεις που επιτρέπουν τη χρήση του ηλεκτρικού χώρου 4 MW ανά υποσταθμό για εμπορικά έργα και όχι αποκλειστικά για έργα αυτοπαραγωγής. Το Green Tank υπογραμμίζει πως «το νομικό πλαίσιο ωστόσο δεν θα πρέπει να ευνοεί τα εμπορικά έργα σε βάρος έργων αυτοπαραγωγής. Τα τελευταία, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, εξακολουθούν να αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής είναι 665 MW επί συνόλου περίπου 13.5 GW (δηλαδή ποσοστό περίπου 5%)» Τέλος, επισημαίνει πως επειδή η αυτοπαραγωγή αποτελεί ένα βασικό εργαλείο συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να δεσμευτεί επαρκής ηλεκτρικός χώρος αποκλειστικά για έργα αυτοπαραγωγής από πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες.
Διαβάστε ακόμη