Τα ηλιοθερμικά συστήματα στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλη χρήση εξαιτίας της ηλιοφάνειας που καθιστά τα συγκεκριμένα συστήματα αρκετά αποδοτικά. Η χρήση τους είναι διαδεδομένη τις τελευταίες δεκαετίες και δεν είναι τυχαίο πως παράγονται σε ποσοστό πάνω από 80% στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ενέργειας (ΕΒΗΕ), στον κλάδο απασχολούνται περί τις 4.000 εργαζομένων, ενώ τα συστήματα εξάγονται σε ποσοστό 60% έως 70% στις πέντε ηπείρους.
Με βάση στοιχεία της ένωσης η εγκατάσταση των ηλιοθερμικών συλλεκτών έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός πως μπορούν να εξοικονομήσουν έως δύο τόνους πετρέλαιο τον χρόνο για μία μεγάλη κατοικία και από 600 έως 800 λίτρα για ένα σπίτι 150 τ.μ. Η απόσβεση του συστήματος μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα και το σύστημα συνεχίζει να δουλεύει εντελώς δωρεάν για τουλάχιστον 25 χρόνια με μηδενικό κόστος για τους ιδιοκτήτες. Μια από τις εφαρμογές είναι και εκείνη των ηλιακών συστημάτων με αντλία που μπορεί να παρέχει αρκετό ζεστό νερό για 2000 ντούς / έτος. Προφανώς, η πιο διαδεδομένη μορφή ηλιακού συστήματος στη χώρα μας είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει έως 90% του ζεστού νερού δωρεάν. Το κόστος αγοράς ενός ηλιακού θερμοσίφωνα διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού που πρέπει να καλύψει. Περισσότερα από 1.500.000 νοικοκυριά εξοικονομούν συνολικά κάθε χρόνο 500.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας, η ετήσια μείωση της εκπομπής CO2 ανά ηλιακό θερμοσίφωνα ισοδυναμεί με την εκπεμπόμενη ποσότητα από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» με την Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας να επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος. Μάλιστα, προτείνει το πρόγραμμα να προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα και να διευρυνθεί εκτός από ιδιώτες και σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Υπολογίζεται πως σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας η ηλιακή θέρμανση μπορεί να καλύψει αποδοτικά μεγάλο μέρος των αναγκών του κτιρίου σε θέρμανση (25%-80%). Άλλωστε, η Κομισιόν προβλέπει τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 600% για τα επόμενα έξι χρόνια σε σχέση με σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής θερμότητας (Solar Heat Europe) υπογραμμίζει την ανάγκη να υποστηριχθούν πολιτικές για να επιταχυνθεί η εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Solar Heat Europe, ο τομέας της ηλιακής θερμότητας παρέχει ήδη 41 GWth καθαρής ενέργειας που αξιοποιείται από εκατομμύρια νοικοκυριά, και χρήστες δικτύων τηλεθέρμανσης.
Διαβάστε ακόμη