Σύμφωνα με έρευνα της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, συνολικά 12,9 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία – σχεδόν το ένα τρίτο – χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία τεχνολογία ενεργειακής μετάβασης, όπως φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναφέρει το Clean Energy Wire. Τα φωτοβολταϊκά κατατάσσονται στην πρώτη θέση με περίπου 15% των νοικοκυριών, σημειώνοντας αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η έρευνα, που εξέτασε 6.000 νοικοκυριά σε όλη τη Γερμανία από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, αποκάλυψε επίσης γεωγραφικές διαφορές, με το 41% των νοικοκυριών στη νότια Γερμανία και το 24% στην ανατολική Γερμανία να χρησιμοποιούν τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, σε όλες τις περιοχές της Γερμανίας, ο αριθμός των νοικοκυριών με τέτοιες τεχνολογίες αυξάνεται.

Η τάση στις απόψεις φαίνεται να είναι αντίθετη. Περίπου το 82% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι θεωρούν την ενεργειακή μετάβαση σημαντική ή πολύ σημαντική, σημειώνοντας μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Η πτώση των αριθμών δείχνει έναν βαθμό αβεβαιότητας μεταξύ του πληθυσμού. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία που βλέπει την ενεργειακή μετάβαση θετικά», δήλωσε ο Daniel Römer, ανώτερος οικονομολόγος στο KfW Research και συντάκτης της έκθεσης. Σύμφωνα με την έκθεση, εκείνοι που επένδυσαν σε τεχνολογίες φιλικές προς το κλίμα στα σπίτια τους επηρεάστηκαν κυρίως από οικονομικά οφέλη, παρά από περιβαλλοντική ανησυχία. Στο ίδιο πλαίσιο, οι οικονομικοί περιορισμοί αποτελούν επίσης το μεγαλύτερο εμπόδιο για το 41% των νοικοκυριών που είναι ανοιχτά σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης αλλά δεν μπορούν να τις αντέξουν οικονομικά.

Μία διαφορετική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την KfW τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι ένα στα επτά γερμανικά νοικοκυριά κάνει βιώσιμες επενδύσεις. Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από τη DIW Econ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια πλήρης ενεργειακή μετάβαση στα γερμανικά νοικοκυριά θα εξοικονομούσε κόστος σε μια περίοδο 25 ετών.

Διαβάστε ακόμη