Τη δέκατη θέση κατέλαβε η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας) όσον αφορά την νέα εγκατεστημένη ισχύ αιολικών πάρκων το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Europe. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, η Ελλάδα «έβαλε στην πρίζα» αιολικά πάρκα ισχύος 97 MW, με τις νέες εγκαταστάσεις να εμφανίζουν υποχώρηση σε σχέση 62% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά την οποία είχαν ηλεκτριστεί 253 MW. Όπως σχολιάζει η Wind Europe, ωστόσο, το περασμένο έτος ήταν «εξαιρετικά καλό» για την αιολική ενέργεια στη χώρα μας (δεύτερο καλύτερο έτος ιστορικά), με εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ (543 ΜW), με την ολοκλήρωση των εργασιών στο mega αιολικό πάρκο του Καφηρέα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (330 MW) να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εικόνα. Η μέση ισχύς των νέων ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ήταν 2,9 MW, έναντι 6,3 MW στη Λιθουανία και 5,5 MW στη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο της αιολικής βιομηχανίας, η εκτίμηση για τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ αιολικών πάρκων στην Ελλάδα φέτος είναι 330 MW. Είναι ωστόσο αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί, με δεδομένο ότι στο πρώτο μισό του έτους εγκαταστάθηκε μόνο το 29% της προβλεπόμενης ισχύος. Αν και στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- εμφανίζεται μια εποχικότητα σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με το δεύτερο εξάμηνο του έτους να εμφανίζεται καλύτερο από το πρώτο, εντούτοις το κενό είναι αρκετά μεγάλο και θεωρείται δύσκολο να καλυφθεί.

Με τα 97 MW νέας αιολικής ισχύος που προστέθηκε το α εξάμηνο του έτους, η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς της Ελλάδας ανέρχεται στα 5,323 GW, μια «επίδοση» που φέρνει τη χώρα μας στην 12η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία –που κάνει πρωταθλητισμό τόσο στα χερσαία όσο και στα offshore αιολικά- με εγκατεστημένη ισχύ 70,9 GW, ακολουθούμενη από την Ισπανία (31,3 GW), τη Γαλλία (23,8 GW), τη Σουηδία (16,9 GW), την Ιταλία (12,6 GW), την Ολλανδία (11,5 GW), την Πολωνία (9,4 GW), τη Δανία (7,6 GW), τη Φινλανδία (7,3 GW), την Πορτογαλία (5,8 GW) και το Βέλγιο (5,57 GW). H γειτονική Τουρκία έχει υπερδιπλάσια εγκατεστημένη αιολική ισχύ σε σχέση με την Ελλάδα (12,76 GW).

Η μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα

Αναφορικά με τη μεγάλη εικόνα, η Wind Europe εκτιμά ότι ενώ πέρυσι έκανε λόγο για νέα αιολική ισχύ 21 GW στην Ευρώπη το 2024, τα 6,4 GW που εγκαταστάθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο (30% της εκτιμώμενης ισχύος) παραπέμπουν σε μη επίτευξη του αρχικού στόχου που αναθεωρείται προς τα κάτω στα 15 GW. Ρυθμός που υπολείπεται κατά πολύ του μέσου ετήσιου ρυθμού νέων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων 33 GW/ετησίως που απαιτείται σύμφωνα με τη Wind Europe για να επιτευχθεί ο στόχος των 425 GW το 2030.

Στη βάση των πρόσφατων παραγγελιών ανεμογεννητριών, των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών για την κατακύρωση ταριφών για αιολικά πάρκα σε διάφορες χώρες της ΕΕ και των τάσεων των αδειοδοτήσεων, η Wind Europe εκτιμά ότι η ΕΕ θα βάζει στην πρίζα 22 GW νέων αιολικών -κατά μέσο όρο- έως το τέλος της δεκαετίας, με την συνολική αιολική ισχύ να φτάνει τα 350 MW (296 MW χερσαία, 54 ΜW υπεράκτια) από 225 MW σήμερα.

Οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες είναι οι συμφορήσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, οι αργές αδειοδοτικές διαδικασίες και οι χρηματοδοτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αιολικά projects, ιδίως τα υπεράκτια. Στο πλαίσιο αυτό, η Wind Europe συστήνει στις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων, τις επενδύσεις στα λιμάνια και την θέσπιση κανόνων για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων. Πρότεινε ακόμα την ενίσχυση της ελκυστικότητας των νέων projects διασφαλίζοντας την προσφορά είτε μακροπρόθεσμων συμβολαίων επί διαφοράς (CfDs), είτε PPAs. Η Wind Europe υπολόγισε ότι πάνω από το 60% της νέας αιολικής δυναμικότητας τα επόμενα έξι χρόνια θα «κλειδώσει» ταρίφες μέσω δημοπρασιών. Η υπόλοιπη θα στηριχθεί είτε «στην αναπτυσσόμενη αγορά εταιρικών PPA” είτε θα προσφερθεί απευθείας στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις.

Διαβάστε ακόμη