Η bp και η Iberdrola, με ανακοίνωσή τους, ενημέρωσαν πως έδωσαν το πράσινο φως για την κατασκευή ενός έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου ισχύος 25 MW στο διυλιστήριο Castellón της bp. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και πρόκειται για το πρώτο έργο υδρογόνου που αναλαμβάνουν από κοινού η bp και η Iberdrola μέσω της Castellón Green Hydrogen S.L., μιας κοινοπραξίας που ανήκει εξίσου και στις δύο εταιρείες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τις δύο εταιρείες έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ από το ισπανικό σχέδιο ανάκαμψης, μετασχηματισμού και ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών, ο ηλεκτρολύτης των 25 MW θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που έχει υπογραφεί με την Iberdrola, η οποία θα παρέχει 200GWh/έτος προερχόμενες από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα της Iberdrola. Το πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού που τροφοδοτείται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια θα συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τη μετάβαση του διυλιστηρίου Castellón της bp σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό κόμβο. Υπολογίζεται πως η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος του υδρογόνου που χρησιμοποιεί σήμερα το διυλιστήριο της bp, το οποίο παράγεται από φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, αναμένεται να οδηγήσει στην αποφυγή της εκπομπής 23.000 τόνων CO2 ετησίως. Παράλληλα, η μονάδα αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 500 νέες άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής της.

Ο Millán Garcia-Tola, Παγκόσμιος Διευθυντής Υδρογόνου της Iberdrola, δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία με την bp και το έργο μας είναι ένα ακόμη βήμα στη σταθερή και πραγματική δέσμευση της Iberdrola να προωθήσει το πράσινο υδρογόνο ως βασικό φορέα για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα. Το εργοστάσιο θα μετατρέψει 200 GWh/έτος από την ανανεώσιμη ενέργεια της Iberdrola σε πράσινο υδρογόνο που θα συμβάλει στη στρατηγική της bp για την απαλλαγή από τον άνθρακα, σε ένα ακόμη παράδειγμα στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, αξιόπιστων εταίρων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες ως μακροπρόθεσμη δέσμευση για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Η Iberdrola θα εφαρμόσει όλη την εμπειρία των υφιστάμενων μονάδων πράσινου υδρογόνου της για τη βελτιστοποίηση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης αυτού του έργου».

Διαβάστε ακόμη