Παρόλο που το προσιτό υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι το κλειδί για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, το τεχνολογικό και οικονομικό δυναμικό για την παραγωγή του δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλο τον κόσμο, καθώς οι περιοχές που είναι ικανές να το παράγουν μπορεί να μην είναι οι ίδιες με εκείνες που προβλέπεται ότι θα έχουν υψηλή ζήτηση στο μέλλον, αναφέρει το Balkan Green Energy News.Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η ανισορροπία αυτή μπορεί να δημιουργήσει μια νέα διεθνή αγορά για το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τα παράγωγά του, αναδιαμορφώνοντας το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας και ανοίγοντας ευκαιρίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ταυτόχρονα εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα.

Εκτός από την εισαγωγή νέων παικτών, αυτή η νέα παγκόσμια αγορά υδρογόνου θα μπορούσε επίσης να επιφέρει ιδιαίτερα πολύπλοκες διεθνείς αλυσίδες αξίας, οι οποίες θα απαιτήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιωσιμότητας, ιδίως όταν πρόκειται για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημειώνει ο IRENA στην έκθεση με τίτλο Shaping Sustainable International Hydrogen Value Chains.

Καθώς η παραγωγή δεν θα βρίσκεται πάντα κοντά στα αναμενόμενα κέντρα ζήτησης, ο οργανισμός προβλέπει ότι μέχρι το 2050, περίπου το 25% της παγκόσμιας ζήτησης υδρογόνου θα διακινείται διεθνώς. Από αυτό, περίπου το 55% αναμένεται να μεταφερθεί ως καθαρό υδρογόνο μέσω εκσυγχρονισμένων αγωγών φυσικού αερίου, ενώ το υπόλοιπο 45% αναμένεται να μεταφερθεί, κυρίως με χρήση αμμωνίας ως φορέα. Στην έκθεση, η οποία επικεντρώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες ως προμηθευτές υδρογόνου και στις πλούσιες οικονομίες ως μελλοντικούς κόμβους ζήτησης, ο IRENA επεσήμανε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν θεσπίσει κίνητρα για την υποστήριξη της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και ότι πολλά από αυτά τα συστήματα επεκτείνονται στην παραγωγή σε ξένες αγορές.

Ο οργανισμός επιμένει επίσης ότι οι αναδυόμενες αλυσίδες αξίας ανανεώσιμου υδρογόνου θα πρέπει να είναι πραγματικά βιώσιμες και δίκαιες. Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα εξετάζει περισσότερα από την ένταση των εκπομπών – θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές πτυχές, σύμφωνα με τον IRENA. Για να καταστεί το ανανεώσιμο υδρογόνο μέρος μιας δίκαιης και ισότιμης ενεργειακής μετάβασης, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες που το παράγουν και εξάγουν μέρος του επωφελούνται από αυτό, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, σημειώνεται στην έκθεση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση της τοπικής βιομηχανικής ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στις αναπτυσσόμενες χώρες να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες θέσεις εργασίας, να προσθέσουν μακροπρόθεσμη αξία και να βελτιώσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε ο IRENA.

Όσον αφορά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς τυχόν περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά την παραγωγή πράσινου υδρογόνου για εξαγωγή, σύμφωνα με την έκθεση. Υπό αυτή την έννοια, η IRENA συνιστά να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου στις περιοχές εξαγωγής οδηγεί επίσης στην ευρύτερη ενεργειακή μετάβαση, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέραν εκείνων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων παραγωγής υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη