Η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας απαιτούν την ύπαρξη συμπράξεων από φορείς διαφορετικών χωρών. Οι συμπράξεις αυτές θα έχουν ως στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, με απώτερο σκοπό το αμοιβαίο όφελος των κρατών και των τοπικών κοινοτήτων. Μια τέτοια σύμπραξη ήταν η συνάντηση του δικτύου ΔΑΦΝΗ με 8 εκπροσώπους νησιωτικών φορέων και δημοσίων οργανισμών της Νότιας Κορέας, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και την έκανε γνωστή το ΔΑΦΝΗ με ανάρτησή του στο LinkedIn. Σύμφωνα με την ανάρτηση, σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών και πολιτικών για την μετατροπή των νησιών σε κόμβους καινοτομίας για την ανάπτυξη κλιματικά ουδέτερων ενεργειακών τεχνολογιών. Η συνάντηση έκλεισε με πρόσκληση του ΔΑΦΝΗ στην Παγκόσμια Έκθεση Νησιών που θα φιλοξενηθεί στη Νότια Κορέα το 2026.

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτές τις ημέρες έλαβε χώρα άλλη μια παρόμοια συνάντηση. Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο LinkedIn, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου εκπρόσωποι της Επιτροπής Πληθυσμού, Πόρων και Περιβάλλοντος της Κίνας, της Κρατικής Εταιρείας Ενεργειακών Επενδύσεων και της Εταιρείας Συμμετοχών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας China Energy Europe πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής του ΚΑΠΕ στην Κερατέα και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Πικέρμι. Όπως αναφέρεται, στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση αναφορικά με τις δράσεις και τα προγράμματα που εκτελεί το ΚΑΠΕ και τις εξελίξεις στον χώρο των ΑΠΕ και των ενεργειακών τεχνολογιών. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και απόψεις για την πορεία των ΑΠΕ στις δύο χώρες, ενώ παρουσιάστηκαν έργα και δραστηριότητες του ΚΑΠΕ στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση με τους Κινέζους εκπροσώπους παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δημήτριος Καρδοματέας, καθώς και επιστημονικά στελέχη του Κέντρου. Ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπίας, Che Jun, Πρόεδρος της Επιτροπής Πληθυσμού, Πόρων και Περιβάλλοντος, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον που διατηρεί η χώρας του για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τις σύγχρονες αειφορικές ενεργειακές τεχνολογίες, καθώς και την πορεία ενσωμάτωσης των τεχνολογιών αυτών στον ευρωπαϊκό χώρο. Από την πλευρά του το ΚΑΠΕ επισήμανε την ελληνική εμπειρία, ενώ τόνισε τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία του εγχώριου τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού. Τέλος, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση των δύο πλευρών να αποτελέσει η επίσκεψη το έναυσμα για την έναρξη μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, ανάμεσα στο ΚΑΠΕ και αντίστοιχους ερευνητικούς και ενεργειακούς φορείς της Κίνας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση του ΚΑΠΕ εδώ.

Διαβάστε ακόμη