Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας στη Γερμανία δεν πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη με τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της χώρας και να παραχωρήσει σημαντικά μερίδια αγοράς σε φθηνότερους κινέζους ανταγωνιστές, προειδοποίησε το εργατικό συνδικάτο IG Metall, σύμφωνα με το Clean Energy Wire. Η Κίνα χρησιμοποιεί «άδικες» βιομηχανικές επιδοτήσεις για να προωθήσει τους δικούς της κατασκευαστές ανεμογεννητριών που ωθούν τους φορείς εκμετάλλευσης στην Ευρώπη να λάβουν κοντόφθαλμες αποφάσεις με βάση τις χαμηλές τιμές, δήλωσε το συνδικάτο μαζί με εκπροσώπους των εργαζομένων της κατασκευάστριας Siemens Energy. Προσθέτουν ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τη βιομηχανική ικανότητα, την οικονομική σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια.
«Μετά τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, μια άλλη μελλοντική τεχνολογία κινδυνεύει να πέσει θύμα αθέμιτου ανταγωνισμού», δήλωσε ο Jürgen Kerner, αναπληρωτής επικεφαλής του IG Metall. «Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί». Εάν η Γερμανία φιλοδοξεί να είναι ένας κορυφαίος πάροχος πράσινης τεχνολογίας, η χώρα πρέπει να επιδείξει την πολιτική βούληση να το πραγματοποιήσει, υποστήριξε ο Kerner. Ως εκ τούτου, το συνδικάτο ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της βιομηχανικής πράξης Net Zero της ΕΕ για την προστασία των θέσεων εργασίας και των αλυσίδων εφοδιασμού στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων της περιοχής οφείλουν να επανεξετάσουν τις δικές τους πολιτικές απόκτησης για να καταλήξουν σε «υπεύθυνες εταιρικές στρατηγικές».
Οι προειδοποιήσεις των εκπροσώπων της αιολικής βιομηχανίας προκλήθηκαν από την είδηση της αγοράς 16 υπεράκτιων ανεμογεννητριών κινεζικής κατασκευής για ένα έργο στη Γερμανία. «Αυτό είναι προβληματικό επειδή το κινεζικό κράτος στηρίζει μαζικά τους εγχώριους παραγωγούς του και έτσι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό», υποστήριξε η ένωση. Ο Kerner πρόσθεσε ότι αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις για μια βασική βιομηχανία του μέλλοντος στον ευαίσθητο τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού. Η ενεργειακή κρίση στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έδειξε τις συνέπειες του να εξαρτάται ο ενεργειακός εφοδιασμός της περιοχής από άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες. «Δεν πρέπει να χάσουμε τον έλεγχο των κρίσιμων υποδομών μας», δήλωσε ο Kerner. «Ως IG Metall, αναμένουμε ότι η ασφάλεια του συστήματος εκτιμάται περισσότερο από την αγορά φθηνών εξαρτημάτων».
Σύμφωνα με τη Siemens Energy, περίπου 300.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας- ο κλάδος τουρμπινών της εταιρείας, Siemens Gamesa, απασχολεί περίπου 27.000 άτομα. Η κυβέρνηση στο Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί επιδοτήσεις που δεν συνάδουν με τους κανόνες του ΠΟΕ και λέγεται ότι παράγει σκόπιμα υπερβολικές ποσότητες διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων ηλιακής ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων, για να κατακλύσει τις αγορές αλλού και να υποτιμήσει τους παραγωγούς σε άλλες χώρες.
Διαβάστε ακόμη
- ΔΕΗ: Απαραίτητη η στήριξη των μονάδων φυσικού αερίου
- Κρίσιμες πρώτες ύλες: Το στοίχημα του χρόνου αδειοδότησης
- Η “πράσινη” πορεία της AEGEAN