Το Green Tank ανακοίνωσε με δημοσίευσή του πως κατέθεσε τα σχόλιά του στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Όσον αφορά τα σχόλιά του για τα μέτρα προώθησης της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, το Green Tank υποστήριξε πως αυτά κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Σύμφωνα με την εν λόγω δεξαμενή σκέψης, τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και θα περιορίσουν τις περικοπές. Ωστόσο, υποστήριξε πως η σχετική ανάλυση συνεπειών ρύθμισης ήταν «γενικόλογη και ελλιπής». Συνεπώς, ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανάπτυξης υποδομών αποθήκευσης και στη μείωση των περικοπών ΑΠΕ δεν είναι σαφής.
Παράλληλα, το Green Tank σχολίασε τις ρυθμίσεις σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην καύση απορριμμάτων στις λιγνιτικές περιοχές, που προωθεί το νομοσχέδιο, και την οποία χαρακτήρισε ως λανθασμένη, αφού δεν είναι συμβατή με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αλλά ούτε και με τις αρχές της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων. Πέραν αυτού, το Green Tank εξέφρασε την αντίθεσή του και για την παραχώρηση ηλεκτρικού χώρου για εμπορικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως μικρά αιολικά και σταθμούς βιομάζας, αφού με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστήριξε, αποδυναμώνεται η αυτοπαραγωγή.
Τέλος, η δεξαμενή σκέψης έκανε λόγο για την ενσωμάτωση της οδηγίας που θα ενισχύσει τον ρυθμό εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, την οποία έκρινε ως θετική εξέλιξη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση εξηλεκτρισμού των κτιρίων και μάλιστα εγκαίρως, δηλαδή πριν από την ενεργοποίηση του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών για τα κτίρια και τις μεταφορές. Αυτό το χρονικό ορόσημο είναι σημαντικό, καθώς από εκείνο το σημείο θα υπάρξει αύξηση του κόστους χρήσης ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση των κτιρίων.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα σχόλια του Green Tank εδώ.
Διαβάστε ακόμη