Το Δίκτυο Αειφόρων Νησιών – ΔΑΦΝΗ αποτελεί μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Από το 2006 που συστάθηκε, έχει συμβάλει σημαντικά στην ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών, καθώς και στην ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στον νησιωτικό χώρο. Το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί το ΔΑΦΝΗ βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε ζήτημα που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, στόχος είναι η απεξάρτηση των νησιών από τη χρήση εισαγόμενων και ακριβών ορυκτών καυσίμων και η εκμετάλλευση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού τους, μέσω της ηλεκτρικής τους διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει projects για τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών σε διάφορα ελληνικά νησιά. Οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να γίνουν τα ελληνικά νησιά πιο βιώσιμα, απαιτούν τη συνεργασία με φορείς από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Τέτοιες συμπράξεις θα ωφελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα οδηγήσουν στην ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΑΦΝΗ με ανάρτηση του στο LinkedIn, αναφέρθηκε στη συνάντηση του με εκπροσώπους νησιωτικών φορέων και δημοσίων οργανισμών της Νότιας Κορέας, η οποία είχε ως στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και πολιτικών για τη μετατροπή των νησιών σε κόμβους καινοτομίας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών.

H ανάρτηση του ΔΑΦΝΗ στο LinkedIn:

Tην Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, το ΔΑΦΝΗ είχε την τιμή να υποδεχθεί 8 εκπροσώπους νησιωτικών φορέων και δημοσίων οργανισμών της Νότιας Κορέας. Kατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής τους επίσκεψης στην Ελλάδα συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του έργου Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί , που στοχεύει στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών στο νησί και τη μετάβαση σε ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα βασισμένο σε 100% ΑΠΕ.

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του ΔΑΦΝΗ Κώστας Κομνηνός και ο επικεφαλής του Τμήματος Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης και Βιώσιμων Μεταφορών Πέτρος Μαρκόπουλος παρουσίασαν τις δράσεις του φορέα με έμφαση στο εμβληματικό έργο Kythnos Smart Island Project αλλά και τα τρέχοντα Ευρωπαϊκά έργα στα οποία συμμετέχει το ΔΑΦΝΗ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών και πολιτικών για την μετατροπή των νησιών σε κόμβους καινοτομίας για την ανάπτυξη κλιματικά ουδέτερων ενεργειακών τεχνολογιών. Η συνάντηση έκλεισε με πρόσκληση του ΔΑΦΝΗ στην Παγκόσμια Έκθεση Νησιών που θα φιλοξενηθεί στη Νότια Κορέα το 2026.

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων συνεχίζει τις προσπάθειες δικτύωσης των νησιωτικών φορέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποσκοπώντας στην ανάπτυξη συνεργασιών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών.

Διαβάστε ακόμη