Η Engie Romania πρόσθεσε έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς. Η εγκατάσταση ισχύος 56,8 MW αποτελείται από ανεμογεννήτριες και μια μονάδα φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Το ενεργειακό τοπίο στη Ρουμανία αλλάζει ραγδαία, καθώς η κυβέρνηση και οι επενδυτές εντείνουν την ενεργειακή μετάβαση. Τον Απρίλιο, ο όμιλος Monsson έθεσε σε λειτουργία τα πρώτα τμήματα του πρώτου υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και μπαταρία, ενώ τω μεταξύ η Engie Romania συνδύασε ανεμογεννήτριες με φωτοβολταϊκά.

Η νέα εγκατάσταση βρίσκεται στην κοινότητα Gemenele της κομητείας Brăila. Έχει συνδυασμένη ισχύ 56,8 MW. Ο υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται στα ανατολικά της Ρουμανίας, στην περιοχή Muntenia, θα παράγει 140 GWh ετησίως, δήλωσε η θυγατρική της Engie με έδρα τη Γαλλία. Αυτό ισοδυναμεί με τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια 46.800 οικιακών νοικοκυριών.

Με το νέο συγκρότημα στο δίκτυο μεταφοράς, η Engie Romania αύξησε την δυναμικότητά της στη χώρα στα 211 MW. Αποτελείται από τρεις αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 178 MW και πέντε φωτοβολταϊκές μονάδες.

Το έργο Gemenele ξεκίνησε με ένα αιολικό πάρκο 47,5 MW. Βρίσκεται δίπλα στο φωτοβολταϊκό πάρκο μέγιστης ισχύος 9,3 MW που λειτουργεί τώρα και εκτείνεται σε 14 εκτάρια.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα περιλαμβάνει 17.100 διφασικές μονάδες σε μεταλλικούς τροχούς που ακολουθούν το ηλιακό φως. Οι δύο μονάδες έχουν κοινή σύνδεση με το δίκτυο, γεγονός που τις καθιστά έναν από τους πρώτους υβριδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Ρουμανία, σύμφωνα με την Engie Romania.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικές. Ο άνεμος είναι ισχυρότερος το χειμώνα και υπάρχει περισσότερος τη νύχτα από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ήλιος.

Άλλη μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 37,2 MW βρίσκεται υπό κατασκευή

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στην κοινότητα Ariceștii Rahtivani. Το έργο στην κομητεία Prahova είναι για 37,2 MW σε ισχύ αιχμής.

Η εταιρεία διανέμει επίσης φυσικό αέριο, προμηθεύει φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και προσφέρει τεχνικές υπηρεσίες στη Ρουμανία. Φιλοδοξεί να επεκταθεί στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα είναι 1 GW.

Η έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα καθοδηγείται από τα φωτοβολταϊκά, κυρίως από τους prosumers και τις τοπικές αρχές που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τις δικές τους ανάγκες. Όσον αφορά τα εμπόδια, η συμφόρηση του δικτύου και η έλλειψη αποθήκευσης είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως και αλλού.

Ειδικότερα, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς Transelectrica φέρεται να μην βλέπει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα να έχουν μερίδιο στο σύστημα μεταφοράς της Ρουμανίας το 2026 και μετά. Η επίσημη προθεσμία σταδιακής κατάργησης είναι το 2032.

Σημειωτέον, το Υπουργείο Ενέργειας στο Βουκουρέστι κατέχει το 37% της Engie Romania.

Διαβάστε ακόμη