Η γαλλική TotalEnergies, η οποία δραστηριοποιείται από κοινού με την ιταλική ENI σε επτά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο πέραν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Σε κοινοπραξία με τη Universal Life, η TotalEnergies στοχεύει στην υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MWp σε περιοχή η οποία εμπίπτει στα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Βάσας, Ασγάτας και Σανίδας της επαρχίας Λεμεσού. Σχετική αίτηση έχει υποβληθεί προς αδειοδότηση, όπως και η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον η οποία παραμένει ανοικτή για διαβούλευση στο Τμήμα Περιβάλλοντος μέχρι τις 6/10/2024. Η αίτηση υποβλήθηκε από την εταιρεία Universal Green Energies Ltd.

Η δυναμικότητα του έργου είναι 160.000 μεγαβατώρες τον χρόνο, ικανή να καλύψει τη μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 33.000 κατοικιών. Η ενέργεια ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα για περίπου 4.000.000 δέντρα.

Η συνολική έκταση των τεμαχίων εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι 2.003.461τ.μ., ενώ η συνολική έκταση που θα καλύψουν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα είναι της τάξης των 460.000τ.μ., δηλαδή περίπου το 23% της συνολικής έκτασης των υπό μελέτη τεμαχίων. Συνολικά, το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από περίπου 166.666 φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Σύμφωνα με τους μελετητές, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το κατασκευαστικό στάδιο, αφορούν κυρίως, τη δημιουργία υψηλών επιπέδων θορύβου και σκόνης, την αλλοίωση της μορφολογίας της περιοχής μελέτης από τις χωματουργικές εργασίες, την αποψίλωση χλωρίδας και την αλλαγή του τοπίου. Επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις από την εκπομπή θορύβου και τη διασπορά σκόνης εκτιμώνται χαμηλές έως ασήμαντες, νοουμένου ότι θα εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα περιορισμού/ ελαχιστοποίησης των οχλήσεων αυτών. Εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν συνολικά 145 χαρουπιές, 257 πεύκα, 71 ελαιόδεντρα και 47 θάμνοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θέσεις των επηρεαζόμενων κοινοτήτων. Βάσα Κελλακίου και Σανίδα συμφωνούν, ενώ η Ασγάτα, διαφωνεί με την εν λόγω ανάπτυξη επειδή θεωρεί ότι θα γίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση και υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια και υγεία για τέτοιου μεγέθους αναπτύξεις. Ένα από τα πιο έντονα επιχειρήματα των κατοίκων Ασγάτας που αντιτάσσεται στην υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι ότι η προηγούμενη ανάπτυξη που είχε αδειοδοτηθεί για γήπεδο γκολφ και συναφείς αναπτύξεις θα πρόσφερε στην τοπική κοινωνία περισσότερα οφέλη, ενώ το φωτοβολταϊκό δεν έχει οποιαδήποτε σημαντικά οφέλη για τις κοινότητες της περιοχής.

Το κοινοτικό συμβούλιο Βάσας, που τοποθετείται θετικά στην ανέγερση του προτεινόμενου έργου εισηγείται ταυτόχρονα:

  • Αναδάσωση στα σημεία που δεν θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών.
  • Όλα τα περίκλειστα τεμάχια να εξασφαλίσουν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης.
  • Οικονομική βοήθεια για αποπεράτωση του έργου στο κοινοτικό πάρκο.
  • Οικονομική κάλυψη για τον οδικό φωτισμό.

Από πλευράς του, το κοινοτικό συμβούλιο Σανίδας, τοποθετείται θετικά στην ανέγερση του φωτοβολταϊκού πάρκου νοουμένου ότι θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ότι δεν θα επηρεαστεί η ελεύθερη πρόσβαση στα ιδιωτικά τεμάχια.

Η χωροθέτηση των πλαισίων εντός των τεμαχίων του ιδιοκτήτη ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που είχαν συζητηθεί μεταξύ Τμήματος Περιβάλλοντος και αιτητή. Ουσιαστικά, τονίστηκε η ανάγκη σχεδιασμού των έργων έτσι ώστε να αποφευχθεί όσο είναι δυνατό η τοποθέτηση πλαισίων σε περιοχές όπου η κλίση του εδάφους είναι πάνω από 25%. Στη διαβούλευση του ιδιοκτήτη με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που είχαν συζητηθεί ήταν ο κατακερματισμός της ανάπτυξης σε διάφορα μέρη των τεμαχίων του ιδιοκτήτη, παρά η συγκέντρωση της ανάπτυξης σε ένα μόνο μέρος των τεμαχίων που είναι και μία καλύτερη περιβαλλοντική προσέγγιση. Επεξηγήθηκε από τον μελετητή του έργου ότι η τοποθέτηση πλαισίων σε διάφορα μέρη του τεμαχίου οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια αποφυγής όσο είναι δυνατόν η τοποθέτηση πλαισίων σε περιοχές όπου η κλίση του εδάφους είναι πάνω από 25%.

Το Τμήμα Δασών επισημαίνει ότι το έργο χωροθετείται στα όρια του Δάσους Λεμεσού και η άποψη του είναι ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η υλοποίηση έργων που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το τοπίο. Σημειώνει ακόμα, ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη θέματα πυροπροστασίας και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Παράλληλα, εισηγείται ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής ημερομηνίας 21/2/2022 σε σχέση με το Σχέδιο «Χωροθέτηση των έργων που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής».

Διαβάστε ακόμη