Η κινεζική εταιρεία Envision Energy Co. σχεδιάζει να αναπτύξει ένα βιομηχανικό πάρκο πράσινου υδρογόνου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ισπανία για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή χώρα να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez επισκέπτεται επί του παρόντος την Κίνα και αναμένεται να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης σχετικά με το πάρκο, ανέφερε η Envision σε ανακοίνωσή της.

Το πάρκο θα παράγει ηλεκτρολύτες – μηχανές που απογυμνώνουν το υδρογόνο από το νερό με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας – και θα τροφοδοτείται από τοπικά παραγόμενη ηλιακή, αιολική και βιομάζα ενέργεια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το σχέδιο δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα. Η Envision και οι επενδυτικοί εταίροι της θα συνεργαστούν με την ισπανική κυβέρνηση για την εξεύρεση χώρου για το πάρκο και στοχεύει να ξεκινήσει την κατασκευή του το πρώτο εξάμηνο του 2026, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Με την άφθονη ηλιοφάνεια της, η Ισπανία βλέπει μεγάλες δυνατότητες στο πράσινο υδρογόνο και την αμμωνία, τα οποία παράγονται με ανανεώσιμη ενέργεια και δεν εκπέμπουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την καύση τους. Τα καύσιμα αυτά θεωρούνται ένας από τους λίγους τρόπους για την απαλλαγή από τον άνθρακα των βαρέων βιομηχανιών που δεν μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια. Όμως οι εταιρείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πράσινο υδρογόνο έχουν αργήσει να υπογράψουν συμβάσεις προμήθειας, επειδή οι περισσότερες θα πρέπει να εγκαταστήσουν νέο εξοπλισμό για να το χρησιμοποιήσουν.

Τα εργοστάσια στο πάρκο θα παράγουν ηλεκτρολύτες τόσο αλκαλικής όσο και μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων, μαζί με άλλο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την κλιμάκωση της παραγωγής πράσινης αμμωνίας, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Envision με έδρα τη Σαγκάη. Θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην παροχή 5 γιγαβάτ δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης στην Ισπανία, σχεδόν το ήμισυ των 11 γιγαβάτ που η κυβέρνηση έχει ως στόχο να έχει μέχρι το 2030, ανέφερε.

Η Envision είναι μια ιδιωτική εταιρεία που παράγει ανεμογεννήτριες και μπαταρίες, καθώς και αναπτύσσει λύσεις με βάση την καθαρή ενέργεια για μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη