Στις «ράγες» φαίνεται ότι μπαίνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήρθη το τελευταίο εμπόδιο για την έκδοση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το πρώτο κύμα των θαλάσσιων οικοπέδων. Ο λόγος για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, κατά τη συνεδρίασή του το βράδυ της Πέμπτης ήρε το «απαγορευτικό» που είχε σηκώσει για τρία οικόπεδα, δυο στην Ανατολική Κρήτη (στην περιοχή της Ζάκρου, απέναντι από τη Σητεία), και ένα στην περιοχή της Γυάρου που περιόριζε σημαντικά την εμβέλεια και τη δυναμική του προγράμματος.
Την θετική εξέλιξη επιβεβαίωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ορυκτών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στη ΔΕΘ δήλωσε ότι «ολοκληρώνεται η διαβούλευση και επιλύονται τα θέματα αρχαιολογίας», προσθέτοντας ότι «Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά μέχρι τώρα, έχουν δοθεί μάχες και έχουν κερδηθεί, ενίοτε έχουμε και κάποιους συμβιβασμούς». Αποστροφή που παραπέμπει στην αποδοχή από τους αρχαιολόγους -και μάλιστα ομόφωνα κατά πληροφορίες- των στοχευμένων τροποποιήσεων που εισηγήθηκαν το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ στον σχεδιασμό των «επίμαχων» θαλάσσιων οικοπέδων. Στο πλαίσιο αυτό, πέρασε από τον έλεγχο των αρχαιολόγων το μεγαλύτερο από τα τρία πολύγωνα που απάρτιζαν το θαλάσσιο οικόπεδο της Γυάρου το οποίο είχε χωροθετηθεί στο στενό μεταξύ Γυάρου και Κέας, καθώς τεκμηριώθηκε ότι δεν έχει καμία οπτική επαφή με τον κηρυγμένο ιστορικό χώρο της Γυάρου που βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» του ΚΑΣ, ενώ τέθηκαν εκτός σχεδιασμού τα άλλα δυο πολύγωνα, για τα οποία είχαν εκφραστεί ενστάσεις και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αντίστοιχα, το ΚΑΣ φέρεται να αποδέχθηκε τις εισηγήσεις του ΥΠΕΝ για το θαλάσσιο οικόπεδο «Κρήτη 1» στη Σητεία, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο με τα ερείπια του Μινωϊκού Ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου, που θεωρείται ότι διαθέτει εξαιρετικό αιολικό δυναμικό και θεωρούνταν η «ναυαρχίδα» του όλου προγράμματος των παραχωρήσεων. «Ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των αρχαιολόγων και αναιρέθηκαν οι βάσεις που είχαν οδηγήσει στην προηγούμενη εισήγηση του ΚΑΣ τον Αύγουστο», εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμβιβαστική φόρμουλα χάρη στην οποία παραμένουν στο «κάδρο» δυο πολύ σημαντικά οικόπεδα για το Εθνικό Πρόγραμμα. Όπως εκτιμά η αγορά, παρά τις αλλαγές που έγιναν από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόγραμμα το Νοέμβριο του 2023, εντούτοις η αρχική εκδοχή «έχει διασωθεί σε βαθμό 90%».
Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η καθαρογραφή της απόφασης του ΚΑΣ και η υπογραφή της από την Υπουργό Πολιτισμού, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Το ορόσημο αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη ΣΜΠΕ, η οποία θα «επιστρέψει» στο επισπεύδον Υπουργείο που είναι το ΥΠΕΝ, θα οριστικοποιηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία (Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων-ΔΙΠΑ) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Όπως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης «έτσι μπορούμε με μεγάλη ταχύτητα να πάμε στην επόμενη φάση και να προχωρήσει η έρευνα του αιολικού δυναμικού στις περιοχές και μετά να πάμε στους διαγωνισμούς και στην εγκατάσταση» Πράγματι, το επόμενο βήμα είναι η σύσταση του σχήματος (SPV) που θα «τρέξει» τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, με όλους τους αρμόδιους φορείς να δηλώνουν έτοιμοι να «πατήσουν γκάζι» για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Το στοίχημα τώρα είναι να κερδηθεί στο βαθμό του εφικτού ο χαμένος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη εικόνα είναι ότι το Εθνικό Πρόγραμμα ξεκολλάει, έχοντας ξεπεράσει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, των αρχαιολόγων, των ξενοδόχων σε κάποιες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός στο ΕΣΕΚ κάνει λόγο για εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά πάρκα 1,9 GW στο τέλος της δεκαετίας.
Διαβάστε ακόμη