Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί ένα από τα εργαλεία της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης. Η ανάπτυξη του νέου αυτού τομέα απαιτεί την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού έμπειρου και κατάλληλα καταρτισμένου. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΛΕΤΑΕΝ ανακοίνωσε με ανάρτηση της στο LinkedIn τη συμμετοχή της στο έργο SHOREWINNER – Southern European Community for Offshore Wind Energy, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη στελέχωση θέσεων σχετικών με την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν πέντε χώρες της Νότιας Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η ΕΛΕΑΤΕΝ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και η Θεματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αιγάλεω.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα εμφανίζονται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον. Ήδη υπάρχουν χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίες αξιοποιούν σημαντικά τα οφέλη τους για το ενεργειακό τους σύστημα. Στην περιοχή της Μεσογείου η Ελλάδα ξεχωρίζει για το μεγάλο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει, το οποία καθιστά την υπεράκτια αιολική ενέργεια έναν τομέα στον οποίο η χώρα θα μπορούσε να διακριθεί. Πέραν των οφελών για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα θα επέφερε και οικονομικά οφέλη από τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας αξίας.

H ανάρτηση της ΕΛΕΤΑΕΝ στο LinkedIn:

Η ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετέχει στο έργο SHOREWINNER – Southern European Community for Offshore Wind Energy, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την προώθηση της ανάπτυξης στον τομέα των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ευθυγραμμισμένο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το SHOREWINNER επικεντρώνεται στην αναβάθμιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, υποστηρίζοντας τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για την υπεράκτια αιολική και ωκεάνια ενέργεια έως το 2050.

Στην Ελλάδα – μία από τις πέντε χώρες της Νότιας Ευρώπης που συμμετέχουν – το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η ΕΛΕΑΤΕΝ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ και η Θεματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αιγάλεω εκτελούν το έργο αυτό.

Το SHOREWINNER διεξάγει επί του παρόντος μια έρευνα, πρωταρχικός σκοπός της οποίας είναι η συγκέντρωση ολοκληρωμένων και σχετικών γνώσεων σχετικά με τον τομέα των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εστιάζοντας στις τεχνικές, οικονομικές, νομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις του. Αυτή η προκαταρκτική ανάλυση είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της αγοράς εργασίας και των αναγκών σε δεξιότητες που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων του έργου.

Διαβάστε ακόμη