Η Maxeon, εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων με έδρα τη Σιγκαπούρη, δήλωσε στην έκθεση αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου ότι η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ δέσμευσε για πρώτη φορά ηλιακούς συλλέκτες που εισήχθησαν από τα εργοστάσια μονάδων της στην Ενσενάντα και το Μεξικάλι του Μεξικού. Η εταιρεία εξήγησε ότι οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν τα πάνελ συμμορφώνονται με τον νόμο περί πρόληψης της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων (UFLPA). Σύμφωνα με το pv magazine, η εταιρεία δήλωσε πως «αυτές οι συλλήψεις αφορούσαν τόσο πάνελ γραμμής απόδοσης που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό μας στο Μεξικάλι για πελάτες κλίμακας κοινής ωφέλειας, όσο και πάνελ [interdigitated back contact] που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό μας στην Ενσενάντα για πελάτες ΓΔ». «[Η τελωνειακή υπηρεσία] εξήγησε ότι πρόκειται για συλλήψεις ρουτίνας που δεν σχετίζονται με οποιεσδήποτε ανησυχίες ειδικά για τη Maxeon».

Η εταιρεία δήλωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με τα αιτήματα παροχής πληροφοριών της υπηρεσίας, διατηρώντας συνεχή επαφή με τις αρχές για τη διευκόλυνση της έρευνας και την αντιμετώπιση των ερωτημάτων τους. Είπε επίσης ότι δεν είναι βέβαιο πότε θα απελευθερωθούν τα πάνελ ή πότε θα επαναλάβει τις εισαγωγές πάνελ στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Maxeon είναι εδώ και πολύ καιρό ηγέτης της ESG στην ηλιακή βιομηχανία και υποστηρικτής της UFLPA από την ίδρυσή της. Η Maxeon συνεχίζει να απαιτεί αλυσίδα εφοδιασμού συμβατή με την UFLPA για τα προϊόντα της που εισάγονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πολυσιλικόν που παράγεται εκτός Κίνας, για το οποίο πληρώνουμε ένα σημαντικό ασφάλιστρο σε σύγκριση με το πολυσιλικόν που παράγεται εντός της Κίνας», δήλωσε ο κατασκευαστής. «Με βάση τις εσωτερικές μας αξιολογήσεις και τις αξιολογήσεις τρίτων, πιστεύουμε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μας συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς κανόνες και κανονισμούς, καθώς και με τα κορυφαία πρότυπα ESG, αλλά δεν έχουμε ορατότητα στη διαδικασία ή το χρονοδιάγραμμα [της συνοριακής υπηρεσίας] και, ως εκ τούτου, είμαστε αβέβαιοι για το πότε θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε εκ νέου τις παραδόσεις στη μεγαλύτερη τελική μας αγορά».

Τον Μάιο, η κινεζική εταιρεία κατασκευής πλακιδίων TCL Zhonghuan αποκάλυψε σχέδιο να γίνει μέτοχος πλειοψηφίας της Maxeon. Η κινεζική εταιρεία δήλωσε ότι θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία μέσω μιας σειράς χρηματοοικονομικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων και πρόσθετων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Η TCL Zhonghuan δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει έως και 197,5 εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά, η οποία θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στη Maxeon από 22,39% σε πλειοψηφικό ποσοστό τουλάχιστον 50,1%. Εάν η συναλλαγή ολοκληρωθεί, η Maxeon θα γίνει θυγατρική που ελέγχεται από την TCL Zhonghuan και τα αποτελέσματά της θα ενοποιηθούν στις οικονομικές καταστάσεις της κινεζικής εταιρείας.

Η εταιρεία ανέφερε στην οικονομική της έκθεση για το δεύτερο τρίμηνο ότι αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων της αγοράς και ζητημάτων πολιτικής. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, κατέγραψε έσοδα ύψους 184 εκατ. δολαρίων και απέστειλε 526 MW πάνελ. «Τα λειτουργικά έξοδα GAAP για αυτό το τρίμηνο ανήλθαν σε 62 εκατομμύρια δολάρια και περιλάμβαναν πρόβλεψη για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων που προέκυψαν από την πρόσφατη αίτηση πτώχευσης της SunPower Corp. και σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό με μη εξασφαλισμένες αποζημιώσεις για συνεχιζόμενες δικαστικές διαφορές και απαιτήσεις εγγύησης που κληρονομήθηκαν από την απόσχιση το 2020», αναφέρεται.

Δεδομένων των σημερινών προκλήσεων, η Maxeon δεν προσέφερε καθοδήγηση για το τρίτο τρίμηνο και απέσυρε την πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους 2024. «Λόγω αυτών των αβεβαιοτήτων, καθώς και του κυλιόμενου κλεισίματος των συναλλαγών που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση και των σχετικών μετατροπών ομολόγων, δεν θα πραγματοποιήσουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου», ανέφερε. «Σκοπεύουμε να επαναλάβουμε τις τριμηνιαίες τηλεδιασκέψεις για τα αποτελέσματα μόλις η επιχείρηση σταθεροποιηθεί και μπορέσουμε να προσφέρουμε πιο ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες επιχειρηματικές μετρήσεις και τις μελλοντικές προσδοκίες».

Διαβάστε ακόμη