Διευκρινίσεις, αλλά και απαντήσεις θέλησε να δώσει ο Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ γύρω από τα σενάρια και τις φήμες που θέλουν τα αιολικά πάρκα να είναι η βασική αιτία ύπαρξης πυρκαγιών. Στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ δείχνουν ότι μόνο στο 0,06% των αναδασωτέων εκτάσεων έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες οι οποίες τοποθετήθηκαν είτε πριν τη φωτιά, είτε μετά σε ποσοστό 0,02%.
«Η κοινή λογική είναι αυτή που επικρατεί», σχολίασε ο κ. Παπασταματίου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Εξάλλου, όπως επισημαίνει επιτρέπεται υπό όρους και κατόπιν ειδικών μελετών να μπαίνουν νομίμως ανεμογεννήτριες σε δάση και δασικές εκτάσεις. «Συνεπώς, δεν προσφέρεται κανένα αδειοδοτικό και οικονομικό πλεονέκτημα αν καεί μία έκταση. Η αδειοδότηση είναι πολύ πιο δύσκολη, οι προϋποθέσεις είναι πολύ πιο δύσκολες και τα τεχνικά έργα που πρέπει να γίνουν σε ένα έδαφος που έχει καεί είναι πολύ διαφορετικά. Δεν υφίστανται αδειοδοτικά, τεχνικά, οικονομικά κίνητρα αν μια έκταση καεί».
Αντιθέτως, ανέφερε παραδείγματα όπου αιολικά πάρκα συνέβαλαν στη δασοπυρόσβεση και την προστασία των δασών. Παράλληλα, μίλησε για την πρόθεση της ΕΛΕΤΑΕΝ να συνεργαστεί με την πυροσβεστική υπηρεσία για την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και τεχνολογικών εφαρμογών που θα βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Τα αιολικά πάρκα μπορούν να γίνουν ένα είδος υπηρεσιακού κέντρου που θα συμβάλλει σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία στην δασοπυρόσβεση, όπως εξήγησε. «Αυτά τα έργα μπορούν να γίνουν και επλίζουμε να το δούμε αυτό επί του πρακτέου, κατά τη διάρκεια της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. Να αναφερθεί επίσης πως τα αιολικά πάρκα σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τις βροχοπτώσεις».
Τα αιολικά πάρκα, το ενεργειακό κόστος και το «πρόβλημα»
Ο κ. Παπασταματίου μίλησε επίσης για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, βάζοντας στην εξίσωση το πόσο δύσκολο είναι ένας καταναλωτής να αντιληφθεί «ότι αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές ενέργειας έχουν λάβει την ανιούσα, το ρεύμα θα ήταν ακριβότερο». Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχουν αποδείξει την αναγκαιότητα των ανεμογεννητριών για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές. Οι αιολικές εγκαταστάσεις επιδρούν στην παραγωγή φθηνότερης και πιο βιώσιμης ενέργειας, και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στα τελικά τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές.
«Επειδή η αμοιβή των αιολικών πάρκων παρέμεινε χαμηλή και σταθερή μπόρεσαν τα αιολικά πάρκα και επέστρεψαν στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές επέστρεψαν 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως η ρητορική της κυβέρνησης γύρω από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που σύμφωνα με υπολογισμούς έφτασαν τα 8,5 δισ. ευρώ, ήταν απόρροια της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας. Μάλιστα, τα 5,2 δισ. ευρώ εξ αυτών προήλθαν από τις ΑΠΕ και συνεπώς μόνο το 1,6 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων προήλθαν από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Άρα, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα το ρεύμα θα ήταν ακριβότερο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ υπάρχει ένα πρόβλημα. «Τα αιολικά πάρκα αμείβονται με μία σταθερή και χαμηλή τιμή. Τα παλιά αιολικά πάρκα αμείβονται γύρω στα 90 ευρώ τη μεγαβατώρα, τα νέα αιολικά πάρκα αμείβονται γύρω στα 58 – 60 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σε σχέση με τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα που είναι ο λιγνίτης ή τα 130 που είναι αυτή την περίοδο το φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο. Η διαφορά είναι μεγάλη και το διακύβευμα είναι αυτό το οικονομικό όφελος να περνάει άμεσα και αυτόματα στον λογαριασμό του καταναλωτή. Πρόκειται για ένα ρυθμιστικό ζήτημα και ως ΕΛΕΤΑΕΝ έχουμε μιλήσει για αυτό». Η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ήδη αναγνωρίσει το ζήτημα αυτό και αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης ρυθμιστικών αλλαγών που θα επιτρέψουν την άμεση μεταφορά των οικονομικών οφελών στους τελικούς χρήστες.
Ο κ. Παπασταματίου δήλωσε πως υπάρχει ήδη μία συζήτηση μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτή η μεταρρύθμιση χρειάζεται, διότι ζούμε σε ένα σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο σχεδιάστηκε πριν από 15 – 20 χρόνια, όταν οι διεισδύσεις της φθηνής αιολικής ενέργειας δεν ήταν τόσο μεγάλες. Ωστόσο, τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τώρα χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα αγοράς το οποίο θα αξιοποιεί άμεσα το πλεονέκτημα του αιολικού πάρκου: δηλαδή το γεγονός ότι παράγει φθηνή αλλά κυρίως σταθερή ενέργεια.
«Πιθανότατα θα δούμε τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην περιοχή της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης»
Αναφορικά με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο Παναγιώτης Παπασταματίου ανέφερε ότι οι στόχοι του κράτους για την ανάπτυξή τους είναι αρκετά φιλόδοξοι, ειδικά για την πλήρη λειτουργία τους έως το 2030. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε αισιοδοξία ότι προς το τέλος της δεκαετίας θα έχουν ξεκινήσει τα πρώτα έργα εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών πάρκων, πιθανότατα στην περιοχή της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης. Ταυτόχρονα, θα έχει αρχίσει η κατασκευή των υπολοίπων «και σίγουρα τα 2.000 MW που έχει ως στόχο το κράτος θα έχουν συμβολαιοποιηθεί, θα έχουν εγκατασταθεί ή θα είναι έτοιμα για εγκατάσταση», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη