Η Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) θα αποκτήσει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου του προτεινόμενου έργου υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Exxon Mobil Corp στο Τέξας, με τις εταιρείες να ανακοινώνουν ετήσια καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας μέχρι το 2029, σύμφωνα με το Reuters.

Η επένδυση της ADNOC αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης σε ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η Exxon έχει απειλήσει να ακυρώσει εάν η αμερικανική κυβέρνηση περιορίσει τις φορολογικές πιστώσεις για αυτό. Η τελική απόφαση για την επένδυση έχει μετατεθεί για το 2025, από το 2024.

Η Exxon και η ADNOC αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν την αξία της συναλλαγής.

Η Exxon το 2022 αποκάλυψε, σχέδια για την κατασκευή της μεγαλύτερης παγκοσμίως εγκατάστασης υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή διύλισής της στο Baytown του Τέξας. Το υδρογόνο είναι ένα καύσιμο που παράγει νερό όταν καίγεται.

Το έργο θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, με το σχετικό CO2 να δεσμεύεται και να θάβεται υπόγεια. Ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των φορολογικών κινήτρων για καθαρή ενέργεια που πρότεινε η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση περιόρισε τα κίνητρα για εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι το έργο θα μπορούσε να ακυρωθεί χωρίς παρόμοιες φορολογικές πιστώσεις που προσφέρονται σε εγκαταστάσεις υδρογόνου που τροφοδοτούνται με ανανεώσιμα καύσιμα.

Η εκτιμώμενη παραγωγή του έργου έχει αναθεωρηθεί από την αρχική του ανακοίνωση. Αρχικά είχε οριστεί να παράγει 1 εκατομμύριο τόνους υδρογόνου ετησίως.

Τώρα, ο στόχος είναι να παραχθούν 900.000 τόνοι υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ένα καθιερωμένο βιομηχανικό προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως ως λίπασμα.

Η αμμωνία, η οποία έχει τρία άτομα υδρογόνου στη σύνθεσή της, χρησιμοποιείται επίσης ως φορέας για το υδρογόνο, επιτρέποντας την εξαγωγή του με πλοία σε υγρή μορφή.

Η Exxon υπέγραψε νωρίτερα φέτος συμφωνία με την JERA, την κορυφαία παραγωγό ενέργειας της Ιαπωνίας, για τη διερεύνηση της πώλησης περίπου 500.000 τόνων αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα ετησίως.

Διαβάστε ακόμη