Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα ξεπέρασε την παραγωγή από αιολικά πάρκα από τον Μάιο, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ηλιακή ενέργεια ήταν η κορυφαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως.

Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ξεπέρασε την αιολική παραγωγή τον Μάιο κατά 1,65 τεραβατώρες (TWh) και τον Ιούνιο κατά 9,57 TWh, σύμφωνα με την ενεργειακή δεξαμενή σκέψης Ember.

Τα στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή για τον μήνα Ιούλιο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά πιθανότατα θα δείξουν ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα παραγωγής, δεδομένου ότι ο Ιούλιος είναι ο μήνας αιχμής για την ηλιακή παραγωγή στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα δεδομένα του Αυγούστου είναι επίσης πιθανό να δείξουν ότι η ηλιακή παραγωγή ξεπερνά την αιολική παραγωγή, καθώς ο Αύγουστος είναι συνήθως ο δεύτερος υψηλότερος μήνας ηλιακής παραγωγής και σηματοδοτεί επίσης το τυπικό ετήσιο χαμηλό σημείο για την παγκόσμια αιολική παραγωγή λόγω των χαμηλών ταχυτήτων ανέμου στο επίπεδο της ανεμογεννήτριας.

Προηγουμένως, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ξεπέρασε την αιολική παραγωγή μόνο τον Αύγουστο και τον Ιούνιο του 2023 και ποτέ πριν δεν έχει διαδοθεί μια τόσο συνεχής περίοδος υψηλότερης παραγωγής.

Ωστόσο, όταν τα επίπεδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας μειωθούν από τον επόμενο μήνα λόγω της μεταβαλλόμενης γωνίας των ακτίνων του ήλιου, η αιολική παραγωγή θα ανακτήσει τη θέση της ως η κορυφαία ανανεώσιμη ενέργεια παγκοσμίως, υποβοηθούμενη από την αύξηση των ταχυτήτων του ανέμου καθώς ο χειμώνας μπαίνει στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ασία.

Και για το 2024 συνολικά, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια θα είναι πιθανότατα τουλάχιστον 30% μεγαλύτερη από τη συνολική παραγωγή ηλιακής ενέργειας, δεδομένου ότι η περίοδος αιχμής της αιολικής παραγωγής είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η παραγωγή αιολικής ενέργειας μπορεί να είναι υπερδιπλάσια από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη