Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε εκ νέου η Κρήτη με το πράσινο υδρογόνο να αναμένεται να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο σε έναν νησί με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες. Ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της Hydrogen Europe, καθώς και πρώην ευρωβουλευτής, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Ανδρουλάκη. Στα πλαίσια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι τρόποι που θα μπορούσε να συμβάλει η Κρήτη στη μελλοντική χρήση πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα. Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η εκκίνηση έργων υδρογόνου στην Κρήτη θα είχαν μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία, αλλά και για τη χώρα στο σύνολο της. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση σημαντικών τοπικών πολιτικών παραγόντων με προσωπικότητες του ενεργειακού τομέα αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Το πράσινο υδρογόνο κρίνεται απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Αφενός, αποτελεί μια λύση παροχής καθαρής ενέργειας, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τις δραστηριότητες τους. Αφετέρου, το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί, γεγονός που θα συνέβαλε στην εξισορρόπηση ενός βιώσιμου ενεργειακού συστήματος. Η Κρήτη έχει βασικό γεωπολιτικό ρόλο. Και όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «δεν ανακαλύπτουμε τώρα αυτά που μας έχει δείξει η ιστορία αυτού του τόπου. Ιστορικά, η ανατολική Κρήτη έχει διαμορφώσει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο και την ανατολική Μεσόγειο συνολικά από τη μινωική εποχή», όπως ανέφερε ο Γιάννης Ανδρουλάκης.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης στην περιφερειακή εφημερίδα «Ανατολή» το υδρογόνο πρέπει να έχει τον δικό του ρόλο. Και αυτός είναι διττός: Το ένα μέρος αφορά την απεξάρτηση από τον άνθρακα των μορίων για να περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάθε τεχνολογία πρέπει να είναι αποδεκτή, πρέπει να έχουμε ποικιλία στις τεχνολογίες, είπε. Το δεύτερο είναι το μπλακ άουτ που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο λόγω της διαλείπουσας επίδρασης των ΑΠΕ, είπε ο κ. Χατζημαρκάκης. Εν προκειμένω, ανέφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου πέρυσι καταγράφηκε μερίδιο 40% των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά το κόστος των διακοπών και της διαχείρισης του δικτύου έφτασε τα δισεκατομμύρια ευρώ. «Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ενισχυθούν, αλλά το κόστος της αναβάθμισης του δικτύου είναι 20 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα μόρια και το κόστος της συμφόρησης του δικτύου έφτασε τα 11 δισ. ευρώ το 2023. Το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει αποδίδοντας ευελιξία μέσω της αποθήκευσης και της μεταφοράς», επεσήμανε.
Αν και πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν δείχνει αρκετό ενθουσιασμό για να προχωρήσει σε σημαντικά έργα και να πρωτοπορήσει όσο μπορεί, εντούτοις πιστεύει ότι η Κρήτη ξεχωρίζει και το συζήτησε λεπτομερώς με τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αρμόδιο για την Ανατολική Επαρχία Λασιθίου και έδρα του Αθερινόλακκου που παράγει περίπου τη μισή ηλεκτρική ενέργεια στο νησί. Ο Αθερινόλακκος συνδέεται με ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει υδρογόνο και ως εκ τούτου συμβάλλει στη σταθεροποίηση του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Κρήτη. Αλλά ταυτόχρονα και πάνω απ’ όλα μπορεί να υποστηρίξει τον κομβικό ρόλο που έχει η περιοχή ως το σημείο όπου φτάνει για πρώτη φορά ο μεγάλος αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed). Για να οδηγηθεί στη συνέχεια μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας στην Ιταλία.
Διαβάστε ακόμη