Η δανική Orsted ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στην τελευταία δημοπρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη στήριξη νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία πήρε περίπου το 70% της χωρητικότητας που ανατέθηκε σε παραδοσιακά υπεράκτια αιολικά πάρκα, κατανεμημένο σε δύο από τα έργα της. Πρόκειται για μια κρίσιμη νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο Mads Nipper, καθώς εργάζεται για τη βελτίωση της τύχης της εταιρείας μετά την εκτίναξη του κόστους και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που οδήγησαν σε απότομες ζημίες τα τελευταία χρόνια.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως και 3,9% στην Κοπεγχάγη, την υψηλότερη τιμή του τελευταίου μήνα.

Η Orsted προκήρυξε εκ νέου διαγωνισμό για ένα τμήμα 1,1 γιγαβάτ του αιολικού πάρκου Hornsea 3, το οποίο είχε κερδίσει σύμβαση το 2022. Το νέο συμβόλαιο θα επιτρέψει στο εν λόγω τμήμα του αιολικού πάρκου να πωλεί ενέργεια σε τιμή 45% υψηλότερη από την προσφορά ρεκόρ που είχε εξασφαλιστεί προηγουμένως. Η εταιρεία έχει ήδη λάβει οριστική επενδυτική απόφαση για το έργο.

Επιπλέον, η Orsted κέρδισε ένα ακόμη μεγαλύτερο συμβόλαιο για το αιολικό πάρκο Hornsea 4, το οποίο αναπτύσσεται στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αγγλίας δίπλα στα άλλα έργα που φέρουν το ίδιο όνομα. Η εταιρεία θα πωλεί ενέργεια για 58,87 λίρες ανά μεγαβατώρα, συν μια προσαρμογή για τον πληθωρισμό από τις τιμές του 2012.

Η εταιρεία αναμένει να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για το Hornsea 4 εντός 18 μηνών και εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2030, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη