Ο συνδυασμός της γεωργίας με την παραγωγή πράσινης ενέργειας θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την επισιτιστική ασφάλεια και να δημιουργήσει πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και οι καλλιέργειες στην ίδια γη θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για την ενίσχυση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, φτάνοντας το 68% της σημερινής ενεργειακής ζήτησης στις χώρες αυτές. Μελέτη της δεξαμενής σκέψης για την ενέργεια Ember υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής καλλιεργειών, μια πρακτική που ονομάζεται agri-PV, σε μόλις 9% των γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια της γεωργίας και της επεξεργασίας τροφίμων στην περιοχή.
Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει ότι 180 GW ηλιακών συλλεκτών θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε καλλιέργειες σε όλες τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης – τριπλάσια από την επιδιωκόμενη δυναμικότητα έως το 2030 που ορίζεται στα σχέδια εθνικών ενεργειακών σχεδίων και επτά φορές μεγαλύτερη από τη συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα σε όλες τις χώρες επί του παρόντος. Διαθέτοντας το 19% της καλλιεργήσιμης γης της ΕΕ, οι λεγόμενες χώρες Visegrad 4 παράγουν δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα βασικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι, η βρώμη και η σίκαλη, παραγωγή που, όπως σημειώνει η Ember, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από τις ασταθείς τιμές των λιπασμάτων, τις επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η ανάλυση υποδηλώνει ότι, εκτός από την παροχή μιας πρόσθετης ροής εισοδήματος για τους αγρότες, η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών θα μπορούσε να βελτιώσει τη συγκράτηση νερού σε ξηρά έτη και να προστατεύσει τις καλλιέργειες από ακραία καιρικά φαινόμενα – σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνοντας τις αποδόσεις. Για τα μούρα ή τα φρούτα που αγαπούν τη σκιά, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των καλλιεργειών έως και 16%, ενώ παράγουν το 63% της ηλεκτρικής ενέργειας μιας παραδοσιακής ηλιακής συστοιχίας, καταλήγει η έκθεση. «Με την Ευρώπη να απειλείται όλο και περισσότερο σε ασταθείς καιρούς, η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια είναι απολύτως ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Dr Paweł Czyżak, αναλυτής δεδομένων και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών με τη γεωργία μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να συμβάλουν και στα δύο, διατηρώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις σταθερές και κερδοφόρες».
Ο Czyżak σημείωσε ότι «η νομοθεσία και τα πλαίσια στήριξης» θα ήταν απαραίτητα για την απελευθέρωση του δυναμικού των αγροτικών φωτοβολταϊκών, τα οποία αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τις συμβατικές ηλιακές συστοιχίες, ενώ από τις τέσσερις χώρες που εξετάστηκαν, μόνο η Τσεχία έχει στοχευμένους κανονισμούς για τον τομέα αυτό. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, οι κανονισμοί επιτρέπουν την κοινή χρήση γης για γεωργία και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς την απώλεια των γεωργικών επιδοτήσεων, γεγονός που έχει ήδη επιτρέψει την ανάπτυξη πάνω από 200 έργων αγροτικής Φ/Β σε όλη την Ευρώπη.
Στην Πολωνία, μια μελέτη περίπτωσης που εξετάζει την αγροτική φωτοβολταϊκή ενέργεια και το σιτάρι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα ανά εκτάριο μπορούν να είναι δώδεκα φορές υψηλότερα από εκείνα που προκύπτουν μόνο από τις καλλιέργειες σιταριού, δήλωσε ο Ember, με δυνητικό ετήσιο κέρδος 1268 ευρώ ανά εκτάριο από τις συνδυασμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και σιταριού – μια έντονη αντίθεση με την παραδοσιακή παραγωγή σιταριού που εκτιμάται ότι θα παράγει καθαρές ζημίες το 2024. Ωστόσο, οι αγρότες μπορεί να χρειαστούν κάποια πειθώ. Η Marion Picot, γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Euronews ότι η κύρια ανησυχία των αγροτών σχετικά με την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι ότι η εύφορη γη θα μπορούσε να παραχωρηθεί στους ηλιακούς συλλέκτες χωρίς τη δυνατότητα καλλιέργειας καλλιεργειών. «Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες ροές εσόδων, εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία των γεωργικών εδαφών, και με προτεραιότητα την εγκατάσταση σε στέγες κτιρίων ή τον αποτελεσματικό συνδυασμό με τη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή», δήλωσε η Picot.
Διαβάστε ακόμη