Η επενδυτική εταιρεία Pontegadea του ιδρυτή της Zara, Αμάνθιο Ορτέγα (Amancio Ortega), σχεδόν τριπλασίασε τις επενδύσεις της σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, βασιζόμενη στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει την περιουσία του Ισπανού δισεκατομμυριούχου πέρα από την αυτοκρατορία της μόδας και τα ακίνητα.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Μητρώο και είδε το Reuters, το οικογενειακό γραφείο του βασικού ιδιοκτήτη της μητρικής εταιρείας Zara Inditex έριξε 693 εκατομμύρια ευρώ (766,87 εκατομμύρια δολάρια) σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία στην Ισπανία και τη Γαλλία, από 273 εκατομμύρια το 2022.

Το στοίχημα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έρχεται σε μια εποχή που η ίδια η Inditex έχει θέσει νέους στόχους για τη μείωση των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων έως το 2030 και την ανταπόκριση στις ρυθμιστικές πιέσεις.

Η Pontegadea δήλωσε ότι δεν θα παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις ετήσιες εκθέσεις της.

Για χρόνια, η οικογενειακή επιχείρηση του Ορτέγα προτιμά τα ακίνητα για να επενδύσει τις υψηλές αποδόσεις της βασικής της επιχείρησης μόδας, αγοράζοντας κέντρα logistics που χρησιμοποιούνται από μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες, όπως η Fedex και η Amazon, πολυτελή κτίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς και γραφεία και καταστήματα.

Ο Ορτέγα ελέγχει το 59,29% του κεφαλαίου της Inditex μέσω της Pontegadea Inversiones και της Partler Participaciones και το οικογενειακό του γραφείο έλαβε μερίσματα της Inditex αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Το επενδυτικό όχημα του Ορτέγα αγόρασε κέντρα logistics και κτίρια στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο το 2023, συνεχίζοντας να χτίζει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις καταθέσεις.

Η Pontegadea επενδύει επίσης σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως μέσω άλλων εταιρειών και εισέπραξε τουλάχιστον 548 εκατομμύρια ευρώ από ενοίκια το 2023, 17% περισσότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Ανέφερε έναν κατάλογο μειοψηφικών συμμετοχών σε 13 ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2023, τα περισσότερα από αυτά στην Ισπανία μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών με την ενεργειακή εταιρεία Repsol για την αγορά συμμετοχών σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Διαθέτει επίσης μειοψηφικές συμμετοχές σε τρία γαλλικά αιολικά πάρκα στις περιοχές Montagne d’Ardéche, Taillades Sud και Champagne Picarde.

Το 2022, η Pontegadea αγόρασε ποσοστό 5% του ισπανικού διαχειριστή δικτύου φυσικού αερίου Enagas και της μονάδας υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Enagas Renovable.

Διαβάστε ακόμη