Η Cero Generation, ο βραχίονας του αυστραλέζικου πολυσχιδούς ομίλου Macquarie που δραστηριοποιείται σε χερσαία έργα ΑΠΕ ανακοίνωσε την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου 100MW Delfini στην Προσοτσάνη Δράμας, κάτι που συνιστά ορόσημο για την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα (που εδραιώθηκε με την εξαγορά της ελληνικής Wattcrop), καθώς πρόκειται για το πρώτο από τη δεξαμενή των έργων που διαθέτει που «μπαίνει στην πρίζα».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Cero, το έργο αναμένεται να παράγει 157GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με την τροφοδοσία 58.140 κατοικιών και τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 65.300 τόνους. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank και υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει (PPA) με τον ελβετικό όμιλο trading εμπορευμάτων Axpo. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα που έλαβε στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το χαρτοφυλάκιο 26 GW της Cero Generation είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ενώ η εταιρεία διαθέτει πλέον πάνω από 600 MW έργων σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Εκτός από το Delfini, η Cero αναπτύσσει πολλά άλλα έργα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου φωτοβολταϊκού συστήματος 370 MW στην κεντρική Ελλάδα, καθώς διαθέτει συνολική δεξαμενή έργων άνω των 4 GW εκ των οποίων το 90% είναι φωτοβολταϊκά και έχει εμπλουτιστεί και με έργα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς στρατηγική της εταιρείας είναι να προσθέσει μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει ώστε να επισπευσθεί η ηλέκτρισή τους. Όπως είχε τονιστεί από στελέχη της Cero κατά την εκδήλωση εγκαινίων του «Δελφινιού», η εταιρεία επιδιώκει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα με όρους αγοράς, χωρίς να διεκδικήσει για τα έργα της λειτουργική ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει για το σύνολο του χαρτοφυλακίου τη διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω PPA. Με βάση τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί, η Cero έχει ήδη «κλειδώσει» τη διάθεση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ίσης με 2 Τεραβατώρες για την περίοδο 2025-2026, έχοντας καταλήξει σε συμφωνίες με εταιρείες στην Ελλάδα –μεταξύ των οποίων και μια ενεργοβόρος βιομηχανία- και στο εξωτερικό
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Cero Generation, Marta Martinez Queimadelos, εξέφρασε την υπερηφάνεια της για το έργο Delfini και τις προσπάθειες της ομάδας για την υλοποίησή του. Τόνισε τη σημασία του έργου ως ορόσημο στην Ελλάδα, που αποδεικνύει την εμπορική βιωσιμότητα των φωτοβολταϊκών project χωρίς κρατικές επιδοτήσεις.
O Γιώργος Σακελλάρης, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Ameresco -που σε κοινοπραξία με την ελληνική Sunel Group ανέλαβε την κατασκευή του έργου- δήλωσε ότι αποτελεί προνόμιο που η εταιρεία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα, ενώ ο CEO της Sunel Κωνσταντίνος Ζυγούρας πρόσθεσε ότι το project Δελφίνι αποτελεί παράδειγμα της προσήλωσης της εταιρείας στην καινοτομία και την βιωσιμότητα, με άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Τέλος, ο επικεφαλής της Axpo για την Ελλάδα Βασίλης Μαχιάς υπογράμμισε τη σημασία του PPA και τη δέσμευση της εταιρείας να στηρίζει έργα ΑΠΕ.
Διαβάστε ακόμη