Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον ξεπεράσει τα 30 γιγαβάτ (GW) αιολικής παραγωγικής ικανότητας με το άνοιγμα του αιολικού πάρκου Viking της SSE Renewables στα νησιά Shetland, το οποίο πρόσθεσε τα τελευταία 443 μεγαβάτ (MW) στο σύνολο, προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της EnergyPulse, της υπηρεσίας παρακολούθησης της αγοράς και των δεδομένων της RenewableUK.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των στοιχείων, η συνολική λειτουργική αιολική δυναμικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, συνδυάζοντας χερσαίες και υπεράκτιες εγκαταστάσεις, ανέρχεται πλέον σε 30.299 MW. Αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 26 εκατομμύρια σπίτια ετησίως και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 35 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο.

Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει ότι πέρυσι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν το 46,4% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την αιολική ενέργεια να συνεισφέρει το 28,1% του συνόλου και περισσότερο από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η αιολική ισχύς αυξήθηκε από 1GW το 2005 σε 5GW το 2010, στη συνέχεια σε 10GW το 2013 και 15GW στις αρχές του 2017, διπλασιάζοντας τα 30GW σε επτά χρόνια.

Το αιολικό πάρκο Viking, το οποίο χρειάστηκε 15 χρόνια για να αναπτυχθεί με επένδυση περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών, έχει ωθήσει την αιολική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεπεράσει το ορόσημο των 30 γιγαβάτ.

Το πάρκο διαθέτει 103 ανεμογεννήτριες και θα μεταφέρει ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) μήκους 260 χιλιομέτρων. Προβλέπεται ότι θα είναι το πιο παραγωγικό χερσαίο αιολικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου, παράγοντας περίπου 1,8 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.

Σχέδια της κυβέρνησης των Εργατικών για την αιολική ενέργεια

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την ηγεσία των Εργατικών έχει θέσει ως στόχο την απαλλαγή του δικτύου ηλεκτροδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2030, με στόχο την αύξηση της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας σε 60GW και της χερσαίας αιολικής σε 30GW κατά την επόμενη δεκαετία.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενισμού Εντ Μίλιμπαντ επιβεβαίωσε κονδύλι ρεκόρ ύψους 1,5 δισ. λιρών από τον προϋπολογισμό για τον επόμενο γύρο δημοπρασιών Συμβάσεων για τη Διαφορά (CfD) για την ενίσχυση έργων ανανεώσιμης ενέργειας.

Επιπλέον, ο Μίλιμπαντ και η ομάδα του έχουν ήδη θέσει σε ισχύ διάφορες άλλες δράσεις εργασίας που αποσκοπούν στην κλιμάκωση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των εμποδίων σχεδιασμού για τη χερσαία αιολική ενέργεια και της δημιουργίας μιας μονάδας «ελέγχου αποστολής» για το 2030, η οποία θα επιβλέπει τη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για την καθαρή ενέργεια για το 2030.

Η κυβέρνηση ιδρύει επίσης τη Great British Energy, μια νέα δημόσια επενδυτική εταιρεία που έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει έργα καθαρής ενέργειας που απαιτούν κρατική χρηματοδότηση αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την CfD.

Η έρευνα του RenewableUK προβλέπει ότι ο διπλασιασμός της χερσαίας αιολικής δυναμικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα μπορούσε να προσθέσει 45 δισ. λίρες στην οικονομία και να δημιουργήσει 27.000 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη