Γόνιμο έδαφος για επενδύσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα σε Ρουμανία αναγνωρίζουν οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η περίπτωση της Ρουμανίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κάθε μεγάλος ενεργειακός όμιλος μετράει ήδη μια συμφωνία στη συγκεκριμένη χώρα με τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη να αποτελεί η εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ.
Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας δήλωσε ότι ενσωμάτωσε τις προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας για το τελευταίο σχέδιο της ενεργειακής στρατηγικής του για τα επόμενα δέκα χρόνια και μέχρι το 2050, σύμφωνα με το ceenergy.news. Το έγγραφο «Ενεργειακή στρατηγική της Ρουμανίας 2025-2035» έχει πλέον δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν διαδικασίες για τη διενέργεια περιβαλλοντικών αξιολογήσεων για τα σχέδια και τα προγράμματα της στρατηγικής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια διοργανική διαδικασία έγκρισης και τελικά η έγκριση από την κυβέρνηση. «Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής που θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα με συνεκτικό, καλά σχεδιασμένο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Σεμπάστιαν-Ιοάν Μπουρντούγια. «Η τελευταία ενεργειακή στρατηγική εγκρίθηκε πριν από 17 χρόνια, για την περίοδο 2007-2020. Επομένως, είχαμε επιτακτική ανάγκη να εγκρίνουμε ένα νέο προγραμματικό έγγραφο».
Σε σύγκριση με την προηγούμενη στρατηγική, ο υπουργός δήλωσε ότι ξεχωρίζουν οι προτεραιότητες που είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της γειτονικής Μολδαβίας και η έμφαση στη μείωση των τιμών ενέργειας για τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Προτεραιότητα έχουν επίσης η ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δημιουργία μιας τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού με τεχνολογίες και υλικά που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.
Η στρατηγική της Ρουμανίας δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση της πράσινης ενέργειας, αλλά δίνει έμφαση και στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η ενεργειακή σταθερότητα της Ρουμανίας είναι κρίσιμη για την ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας όπως αυτή που διαμορφώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ελλάδα, η οποία μοιράζεται κοινούς στόχους για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, μπορεί να επωφεληθεί από τις προσπάθειες της Ρουμανίας να ενισχύσει τις ενεργειακές της υποδομές και να διασφαλίσει τη διασύνδεσή της με γειτονικές χώρες όπως η Μολδαβία. Η ενίσχυση των διασυνδέσεων και η συνεργασία σε επίπεδο ενεργειακών υποδομών μπορούν να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες για την ελληνική ενεργειακή αγορά, βελτιώνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και μειώνοντας την εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες. Την ίδια ώρα, οι ενέργειες της Ρουμανίας για τη μείωση του κόστους ενέργειας, τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, μπορεί να προσφέρει έμμεσα οφέλη και για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η μείωση των τιμών ενέργειας μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος και επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν ή και να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους στη Ρουμανία. Επιπλέον, η εστίαση στη δημιουργία μιας τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού για τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης, μπορεί να ανοίξει νέες αγορές για ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται τεχνολογίες και υλικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Ρουμανία αναδεικνύεται ως η κορυφαία επιλογή των επενδυτών, προσφέροντας ένα πιο ελκυστικό πακέτο που βασίζεται τόσο στα χαρακτηριστικά της αγοράς της όσο και στα γενικότερα πλεονεκτήματα της χώρας. Συγκεκριμένα, η Ρουμανία έχει εισαγάγει ένα νέο καθεστώς που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), απαλλαγμένο από τις δυσκολίες όπως για παράδειγμα στο θέμα της αδειοδότησης. Εταιρεία πρωταγωνιστής είναι η ΔΕΗ. Έναν χρόνο μετά το deal εξαγοράς της Enel Romania, που έφτασε το 1,9 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ προχώρησε σε νέα στρατηγική κίνηση στην αγορά της Ρουμανίας αποκτώντας έναντι 700 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Macquarie, που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα εν λειτουργία έργα στη χώρα. Με την εξαγορά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, η ΔΕΗ προσθέτει αιολικά πάγια στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ρουμανίας, που μέχρι τώρα περιλάμβανε κυρίως φωτοβολταϊκά. Με την ενσωμάτωση των έργων ισχύος 774 MW, εκ των οποίων τα 629 MW σε λειτουργία και τα 145 MW σε ανάπτυξη, που αντιστοιχούν στο 13% της συνολικής ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία, η ΔΕΗ διπλασιάζει το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιό της στη χώρα. Σήμερα έχει 582 MW και με την εξαγορά του παραπάνω πακέτου από την αυστραλιανή Macquairie ξεπερνά τα 1,2 GW. Αντίστοιχα, η Helleniq Energy, μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ Renewables, έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με τη Metlen για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Motor Oil. Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις ΑΠΕ, με την Intrakat να ιεραρχεί την αγορά της Ρουμανίας και τον Όμιλο ΑΒΑΞ προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με τον Όμιλο Mass Group Holding (MGH) για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW.
Η στρατηγική εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Ενέργειας, μαζί με εμπειρογνώμονες των υποκείμενων εταιρειών και οργανισμών, καθώς και από μέλη του Επίτιμου Συμβουλίου Ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν δημόσια κονδύλια για εξωτερικές συμβουλές. Οι περιφερειακές εξελίξεις, το κλιματικό πλαίσιο και η οικονομική κατάσταση δημιουργούν πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες για τη Ρουμανία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Το παρόν σχέδιο θέτει σε εφαρμογή μέτρα με τα οποία ο ενεργειακός τομέας πρέπει να εγγυάται την αδιάλειπτη διαθεσιμότητα ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών σε προσιτές τιμές για όλους τους καταναλωτές, με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Η Ρουμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που προκαλούνται από τις διακυμάνσεις της αγοράς, την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές ευπάθειες, τόνισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αυτό ενισχύεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γεωστρατηγική της θέση στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένας ανθεκτικός ενεργειακός τομέας, ικανός να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε είδους κρίση.
Το υπουργείο δήλωσε ότι η Ρουμανία δεσμεύει φυσικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα και την ανάδειξή της σε περιφερειακό ηγέτη. Ο ενεργειακός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό της οικονομίας στο σύνολό της και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η ενεργειακή στρατηγική της Ρουμανίας για την περίοδο 2025-2035 είναι ένα πολυσήμαντο σχέδιο που μπορεί να επηρεάσει άμεσα και θετικά τα συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή. Με τη σωστή προσέγγιση και εκμετάλλευση των ευκαιριών που προκύπτουν, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ενεργειακής εικόνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας την οικονομική της παρουσία και συμβάλλοντας στη διασφάλιση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας.
Διαβάστε ακόμη