Η Longi Green Energy Technology Co., ο κορυφαίος παραγωγός φωτοβολταϊκών στον κόσμο, ανακοίνωσε καθαρή ζημία 5,24 δισεκατομμυρίων γιουάν (66, 81 δις. Ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αποδίδοντας την απώλεια σε μια ασυμφωνία προσφοράς και ζήτησης.

Η κινεζική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει μια σοβαρή πτώση λόγω υπερπροσφοράς, οδηγώντας σε χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα τιμών και σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους κύριους παίκτες.

Η ανακοίνωση της Longi ακολουθεί μια παρόμοια απώλεια που αναφέρθηκε από την Tongwei Co., έναν άλλο σημαντικό παίκτη στη βιομηχανία. Η υπερπροσφορά στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχει συμπιέσει τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα, αφήνοντας πολλούς παραγωγούς να αγωνίζονται με την πίεση της ταμειακής ροής. Ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για να μετριάσουν το αντίκτυπο, όπως οι διακοπές παραγωγής και οι απολύσεις, οι μικρότεροι κατασκευαστές έχουν αναγκαστεί να αναδιοργανωθούν ή να χρεοκοπήσουν.

Η τιμή των ηλιακών πλακών, ένα βασικό στοιχείο των φωτοβολταϊκών πάνελ, έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό. Η Longi έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα αυξάνοντας τις τιμές, αλλά οι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι είναι απίθανο να συμβεί μια σημαντική ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι θα χρειαστούν έξι έως δώδεκα μήνες για να επιστρέψουν οι τιμές της αλυσίδας εφοδιασμού σε επίπεδα κερδοφορίας για τις περισσότερες εταιρείες. Ως απάντηση στην κρίση, οι ηγέτες του κλάδου έχουν ζητήσει από την κινεζική κυβέρνηση να παρέμβει επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της βιομηχανίας και εφαρμόζοντας άλλα μέτρα για την υποστήριξη του κλάδου. Η πρόσφατη συγχώνευση μεταξύ της Tongwei Co. και ενός μικρότερου ανταγωνιστή αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινεζική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας είναι σημαντικές και παραμένει να αποδειχθεί εάν αυτές οι προσπάθειες θα είναι επαρκείς για την αναζωογόνηση του τομέα.

Διαβάστε ακόμη