Το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας, το οποίο ελπίζει να κατακτήσει τις πρώτες του νίκες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας την 1η Σεπτεμβρίου, προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους από την ύπαιθρο, καθιστώντας κεντρικό σημείο της εκστρατείας του την αντίθεση στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, προτείνει αυστηρότερους νέους κανόνες σχεδιασμού για την κατασκευή ανεμογεννητριών, την επιβολή υψηλότερων απαιτήσεων αποθήκευσης ενέργειας για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανατροπή των κανόνων που απαιτούν τη χρήση συγκεκριμένων ποσοστών γης για την αιολική ενέργεια.

Οι υποψήφιοι του AfD γεμίζουν επίσης τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις σχετικά με το πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανεβάζουν τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών.

Το μήνυμα βρίσκει απήχηση στις αγροτικές κοινότητες που είναι απογοητευμένες από την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την κεντροαριστερή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα μπορούσε να ενισχύσει το AfD στις εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία, όπου βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό περίπου 30%.

Είναι απίθανο το AfD να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς άλλα κόμματα απορρίπτουν κάθε συνασπισμό μαζί του. Όμως, δεδομένου του μεγέθους των ψήφων του, το AfD θα μπορούσε να μετατοπίσει τον κυρίαρχο λόγο για την αιολική ενέργεια, όπως έκανε με το μεταναστευτικό, επιβραδύνοντας την υλοποίηση των έργων, λένε δημοσκόποι και αναλυτές.

Το AfD θα μπορούσε επίσης να προωθήσει νομοθεσία κατά της αιολικής ενέργειας από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, όπως έχει ήδη προσπαθήσει να κάνει με τους συντηρητικούς στη Θουριγγία.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους συνολικούς στόχους της Γερμανίας για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, καθώς τα ανατολικά κρατίδια είναι αυτά που προσφέρουν τον απαραίτητο χώρο για την επέκταση των υποδομών αιολικής ενέργειας λόγω της μικρότερης πληθυσμιακής πυκνότητας.

Διαβάστε ακόμη