Με μια σειρά από σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης και προβλέψεις για τη διαχείριση των αποβλήτων τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας θα προβλέπεται πως οι κάτοχοι Φωτοβολταϊκών Σταθμών οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχουν λάβει ή θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και οι οποίοι, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, έχουν συνάψει ή θα συνάψουν Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησής, καθώς και Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Σταθερής Τιμής που έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019, δύνανται έως τις 31 Μαρτίου 2025, να υποβάλουν προς τους αρμόδιους φορείς αίτημα για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μπορεί να καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, θα προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής αδειών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα σε άδειες λειτουργίας σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν αίτησης των κατόχων των αδειών αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Με άλλες διατάξεις προβλέπεται η αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο, η προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής, αλλά και μικρών ανεμογεννητριών. Ακόμα προβλέπεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως οκτώ μεγαβάτ έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι 80 MW, που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.
Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας θα προωθήσει ειδικά για δημόσια κτίρια που ανήκουν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Τα κτίρια αυτά θα επιλεγούν μετά από ιεράρχηση, θα ομαδοποιηθούν σε «Συστάδες Επιλέξιμων Κτιρίων» και θα συνάψουν συμβάσεις αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης. Τα επιλέξιμα κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β».
Τι αλλάζει στη διαχείριση αποβλήτων
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ από την 1η Δεκεμβρίου 2025, εφαρμόζεται σύστημα επιστροφής εγγύησης για: α) για πλαστικές φιάλες ποτών μιας χρήσης, β) μεταλλικούς περιέκτες ποτών μιας χρήσης έως και τρία λίτρα. Προβλέπεται ένα ενιαίο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να συνάπτει με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) και να αναλαμβάνει, ως Προϊσταμένη και Αναθέτουσα Αρχή, για λογαριασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου τους, δράσεις για την προμήθεια στους δήμους, των μέσων για την υλοποίηση της χωριστής συλλογής και μεταφοράς λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. Ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με μόνιμο πληθυσμό δέκα χιλιάδων κατοίκων και κάτω, δύναται να αναλαμβάνει και δράσεις για την παροχή υπηρεσιών για την εφαρμογή της χωριστής συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου.
Διαβάστε ακόμη