Η αυξανόμενη ζήτηση για το λίθιο, ένα βασικό συστατικό των μπαταριών, οδηγεί στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων εξαγωγής. Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι όπως οι εξατμιστικές λίμνες και η εξόρυξη κυριαρχούν στην αγορά, οι νεοσύστατες εταιρείες εξερευνούν νέες προσεγγίσεις όπως η απευθείας εξαγωγή λιθίου (DLE).

Η DLE περιλαμβάνει την εξαγωγή λιθίου από αλατόνερα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, όπως χάντρες που προσελκύουν το λίθιο και διήθηση μεμβράνης. Αυτή η μέθοδος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως τη μειωμένη κατανάλωση νερού και τη δυνατότητα επεξεργασίας αλατόνερων χαμηλότερης ποιότητας.

Αρκετές νεοσύστατες εταιρείες εργάζονται σε τεχνολογίες DLE, με ποικίλα επίπεδα επιτυχίας. Η SpecifX, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από την Breakthrough Energy Ventures του Bill Gates, έχει αναπτύξει μια προσέγγιση DLE βασισμένη σε μεμβράνη που μπορεί να εξάγει λίθιο από αλατόνερα χαμηλής συγκέντρωσης. Η ElectraLith, μια άλλη εταιρεία DLE, χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία μεμβράνης για την εξαγωγή λιθίου.

Ενώ η DLE προσφέρει πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη, αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Η τρέχουσα υπερπροσφορά λιθίου έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών, καθιστώντας δύσκολο για τις νεοσύστατες εταιρείες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές μεθόδους εξαγωγής.

Η Lilac Solutions, μια κορυφαία νεοσύστατη εταιρεία DLE, εργάζεται για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας της και έχει συγκεντρώσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση. Η εταιρεία κατασκευάζει ένα μεγάλης κλίμακας εργοστάσιο DLE στην Great Salt Lake της Utah, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026. Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τη βιωσιμότητα της τεχνολογίας DLE. Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα κόστη που σχετίζονται με το DLE μπορεί να είναι απαγορευτικά υψηλά και ότι η τεχνολογία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξάγει λίθιο σε μεγάλη κλίμακα.

Παρά τις προκλήσεις, η DLE έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου και να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής λιθίου. Καθώς η ζήτηση για το λίθιο συνεχίζει να αυξάνεται, οι καινοτόμες μέθοδοι εξαγωγής όπως η DLE θα γίνουν όλο και πιο σημαντικές.

Διαβάστε ακόμη