Το κόστος των υπεράκτιων αιολικών θα μειωθεί από 90 ευρώ/MWh το 2030 σε μόλις 70 ευρώ/MWh έως το 2040, ενώ το κόστος των υπεράκτιων σταθερής βάσης θα μειωθεί από μόλις κάτω από 60 ευρώ/MWh σε περίπου 40 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τον Torjus Bolkesjo, επικεφαλής της παγκόσμιας ανάλυσης της αγοράς ενέργειας στη Statkraft.

«Μετά από μια μακρά περίοδο μείωσης του κόστους, είδαμε μερικά χρόνια στασιμότητας ή και αύξησης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του κόστους τόσο για την χερσαία όσο και για την υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Bolkesjo στο Montel.

Τον Ιούνιο, η Statkraft μείωσε τον στόχο της για την υπεράκτια αιολική ενέργεια μέχρι το 2030 από 10 GW σε 6-8 GW λόγω του υψηλότερου κόστους.

Στις τελευταίες ετήσιες προοπτικές της για την πράσινη ενέργεια, η Statkraft ανέμενε ότι η εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά και φωτοβολταϊκά θα αυξηθεί 8 και 5 φορές από τα σημερινά επίπεδα έως το 2050, ώστε να καλυφθεί ο διπλασιασμός της ζήτησης ενέργειας.

Η μείωση του κόστους και η αυξημένη ζήτηση από τον εξηλεκτρισμό των βιομηχανικών διεργασιών θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε η Statkraft, ενώ πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη λύσεων ευελιξίας, όπως οι μπαταρίες, η ευέλικτη υδροηλεκτρική ενέργεια και τα συστήματα απόκρισης στη ζήτηση, είναι αναγκαία για την εξισορρόπηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πυρηνική ενέργεια αναμένεται επίσης να αυξηθεί στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες, αν και η ανάπτυξη θα περιοριστεί από το υψηλό κόστος, τους μεγάλους χρόνους παράδοσης και τα ρυθμιστικά εμπόδια, δήλωσε η Statkraft.

Διαβάστε ακόμη