Η MORE, ο βραχίονας ΑΠΕ του ομίλου της Motor Oil, η Helleniq Energy, η Metlen, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι γερμανικών συμφερόντων Aquila Clean Energy και BayWa και η Interphoton Investment Group είναι μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ τα έργα των οποίων «παίρνουν σειρά» για άμεση εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και για λήψη των όρων κατά προτεραιότητα, καθώς έχουν συνάψει διμερή συμβόλαια με βιομηχανίες για να τους πωλούν το πράσινο ρεύμα που παράγουν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων (PPA).

Ο κατάλογος των φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμοί που ωριμάζουν οι παραγωγοί που προαναφέρθηκαν περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση που αφορά την λήψη κατά προτεραιότητα όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, αφενός για τα πράσινα PPA των βιομηχανιών -μέτρο που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα συμβάλλει όχι μόνο στο «πρασίνισμα» του αποτυπώματος των βιομηχανιών, αλλά και στη μείωση του ενεργειακού τους κόστους-, αφετέρου για τα έργα ΑΠΕ που διοχετεύονται στις αγροτικές παροχές μέσω του προγράμματος ΓΑΙΑ.

Τι λέει η βιομηχανία

Το μήνυμα που εκπέμπεται από κύκλους των βιομηχανιών για την ωφελιμότητα του μέτρου ως προς τις ίδιες είναι «too little, too late». Και τούτο διότι, όπως εξηγούν οι πηγές αυτές στο energygame.gr, η εξέλιξη του capture price των φωτοβολταϊκών και των αιολικών ως προς τη μέση τιμή της αγοράς έχει μειώσει δραματικά την ελκυστικότητα των πράσινων PPA για τις ίδιες. «Μεταξύ άλλων, βλέπουμε ότι το capture price δείχνει σταθερά να υπολείπεται της τιμής τις αγοράς κατά 20 ευρώ/MWh, ενώ από τον Ιούλιο έχει αλλάξει η συμπεριφορά των παραγωγών φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικής ενέργειας στις βραδινές ώρες αιχμής και μετά τη δύση του Ιουλίου οι τιμές αυξάνονται, με αποτέλεσμα η διαφορά να εκτοξεύεται στα 50 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει ότι εάν στα PPA έχουμε συμφωνήσει περισσότερα MW από όσα καταναλώνουμε, πουλάμε την υπερβάλλουσα ποσότητα επί ζημία» Οι ίδιες πηγές καταλήγουν ότι «υπάρχει σημαντικό ρίσκο στα PPA με φωτοβολταϊκά που δεν αντισταθμίζουν τον κίνδυνο των υψηλών τιμών με τη δύση του ηλίου. Επομένως, γιατί να τα υπογράψει η βιομηχανία. Ίσως σε ένα 20-30% της κατανάλωσής της». Στο πλαίσιο αυτό, ως σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της ελκυστικότητας των πράσινων PPA της βιομηχανίας αναδεικνύεται το σχήμα Green Pool που περιορίζει το λεγόμενο shaping cost που απορρέει από την ευθυγράμμιση του προφίλ κατανάλωσης ενέργειας της εκάστοτε βιομηχανίας με το προφίλ παραγωγής των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών. Το Green Pool κοινοποιήθηκε μέσα στο 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν εγκρίθηκε, ωστόσο στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα γίνεται λόγος για επανασχεδιασμό και κατάθεση εκ νέου του σχήματος στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα η νέα Κομισιόν να τηρήσει πιο ευνοϊκή στάση από την απερχόμενη.

Οι βασικές προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη στις 14 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ προ διημέρου, το μέγιστο όριο ισχύος των Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης που μπορούν να χορηγηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα από τον ΑΔΜΗΕ καθορίζεται σε 2.950 MW, εκ των οποίων τα 2.400 MW αφορούν τα PPA της βιομηχανίας και τα υπόλοιπα 550 MW αφορούν τις αγροτικές παροχές.

Η ελάχιστη αποδεκτή χρονική διάρκεια των PPA καθορίζεται στα οκτώ έτη. Η ΥΑ εκτός από τα bonus που προβλέπονται για τα έργα που καταλαμβάνονται από αυτή (δηλαδή άμεση δέσμευση «ηλεκτρικού χώρου» στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ παρακάμπτοντας τις σειρές προτεραιότητας και υπαγωγή σε ευνοϊκότερο καθεστώς περικοπών από τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ καθώς δεν θα υπόκεινται στους στατικούς περιορισμούς έγχυσης, δηλαδή δεν θα έχουν μόνιμο «κόφτη» στην ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα» περιλαμβάνει και πέναλτι στην περίπτωση που τα έργα έχουν διάρκεια μικρότερη των οκτώ ετών, ή/και παύουν να εκπροσωπούν βιομηχανικό καταναλωτή και δεν ολοκληρώνονται εντός των προβλεπόμενων από το νόμο προθεσμιών, τότε απεντάσσονται από τις ευνοϊκές προβλέψεις για τις περικοπές και έχουν κλιμακούμενη ποινή στατικών περιορισμών. Ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ δηλαδή θα έχει μηδενικούς στατικούς περιορισμούς έγχυσης αν όντως ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα. Ειδάλλως, για κάθε μήνα που θα καθυστερεί η ολοκλήρωσή του, θα επιβαρύνεται και με 1% επιπλέον στον μόνιμο «κόφτη» που θα του επιβληθεί. Επομένως, ένα εξάμηνο καθυστέρησης π.χ. θα σημαίνει πως θα λειτουργεί με μόνιμο «κόφτη» 6%.

Προβλέπεται τέλος ότι παράλληλα με την εξέταση των έργων ΑΠΕ για τα PPA της βιομηχανίας που εμπίπτουν στις διατάξεις της YA, o ΑΔΜΗΕ θα δύναται να εξετάζει σύμφωνα με τα επιμέρους πλαίσια και διατάξεις περί προτεραιότητας πλήρη αιτήματα λήψης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης κατόχων σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και Υβριδικών Σταθμών εντός των κορεσμένων δικτύων της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης, καθώς και σταθμών αποθήκευσης που επιλέγονται σύμφωνα με ανταγωνιστική διαδικασία και δεν έχουν συνάψει διμερείς συμβάσεις. Για αυτούς τους σταθμούς χορηγούνται όροι σύνδεσης μέχρι περιθωρίου ισχύος που προσδιορίζεται για κάθε κορεσμένο σύστημα από τη ΡΑΑΕΥ.

Διαβάστε ακόμη