Μετά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παίρνει σειρά για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» για παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά μέσω ενεργειακού συμψηφισμού. Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο με την έγκριση του Σχεδίου Καταστατικού για την υπό σύσταση «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Δυτικής Μακεδονίας»

Στην ιδρυτική πράξη της Ενεργειακής Κοινότητας θα συμμετέχουν 28 μέλη, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια, οι Δήμοι, Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και Δημοτικές Επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης κατά το Συμβούλιο, «θα διεκδικήσουμε το 90% της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, με το δεδομένο της κάλυψης του 50%».

Στο πρόγραμμα «Απόλλων», εξάλλου, εντάχθηκε και ο Δήμος Πωγωνίου στα πλαίσια της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, «πρόκειται για μία συλλογική κίνηση στην κατεύθυνση της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης που θα έχει οικονομικά οφέλη για τους δημότες και το Δήμο χωρίς να επιφέρει καμία απολύτως επιβάρυνση». Παράλληλα με την ένταξή του στο πρόγραμμα «Απόλλων» ο Δήμος Πωγωνίου βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης κατασκευής Φωτοβολταϊκού Σταθμού, ανεξάρτητα από την Ενεργειακή Κοινότητα, για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό των ηλεκτρικών καταναλώσεων των αντλιοστασίων.

Μέσω του «Απόλλων» ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που θα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες των συμμετεχόντων με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης ανά την Επικράτεια και την εφαρμογή εικονικού (ταυτοχρονισμένου) συμψηφισμού διακριτά για τις ανάγκες (καταναλώσεις) της κάθε Περιφέρειας.

Διαβάστε ακόμη