Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τα έργα αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μετά από προηγούμενη έξοδο από το Βιετνάμ. Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στις κεφαλαιουχικές δαπάνες λόγω της αύξησης των κόστους στον τομέα της αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας, που οφείλεται στον πληθωρισμό, στα υψηλά επιτόκια και στις καθυστερήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Equinor, Paal Eitrheim, δήλωσε ότι η εταιρεία αξιολογεί την παγκόσμια παρουσία της και ενδέχεται να αποσυρθεί από πρόσθετες αγορές για να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική πειθαρχία. Ενώ τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας επίγειας δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την αύξηση των κόστους, η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας έχει γίνει πιο απαιτητική, σύμφωνα με το Reuters.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Equinor παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία στοχεύει να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ 12-16 gigawatts έως το 2030, αν και αυτός ο στόχος δεν θεωρείται αμετακίνητος. Η Equinor επιδιώκει ενεργά άλλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αιολικού πάρκου ανοικτής θάλασσας Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο και του έργου Empire Wind κοντά στη Νέα Υόρκη.

Ενώ η Equinor μειώνει την παρουσία της σε ορισμένες αγορές, επιδιώκει ενεργά ευκαιρίες σε άλλες. Η εστίαση της εταιρείας στην κερδοφορία και την στρατηγική κατανομή πόρων αντανακλά το μεταβαλλόμενο τοπίο του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη