Το 2024 εξελίσσεται σε μια χρονιά όπου θα «μπει στην πρίζα» μεγάλος αριθμός φωτοβολταϊκών έργων, με αποτέλεσμα η αγορά να προσεγγίσει τα νούμερα του 2023, οπότε εγκαταστάθηκε νέα φωτοβολταϊκή ισχύς 1,6 GW. Σε αυτή την εκτίμηση συντείνουν δύο παράγοντες: Πρώτον, το γεγονός πως θα «ωριμάσουν» μεγάλα έργα και δεύτερον το ότι θα προστεθούν έργα αυτοπαραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως δεν έχει φτάσει στην αγορά τα «σήματα κινδύνου» που εκπέμπονται από τις περικοπές στην παραγωγή. Όπως αναφέρουν στο energygame.gr παράγοντες του κλάδου, «μετά τις μεγάλες περικοπές την περσινή χρονιά υπήρχε η εκτίμηση ότι «κάποιοι θα έβαζαν μυαλό». Άρα, πιστεύουν πως το δεύτερο εξάμηνο θα είναι συγκρατημένο, σε σχέση με τις νέες προσθήκες έργων. Μένει να φανεί πόσα πάρκα εξασφάλισαν όμως δήλωση ετοιμότητας. Η προθεσμία για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν μέχρι τις 31 Αυγούστου που ήταν και το ορόσημο για να «κλειδώσει» ένα έργο ταρίφα στα 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται πως όσα έργα χάσουν την προθεσμία τότε θα «κλειδώσουν» ταρίφα στα 63 ευρώ. Από την άλλη, η τιμή αναφοράς για έργα ενεργειακών κοινοτήτων θα πέσει από 68,87 €/MWh σε 65 €/MWh.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή για να υποβάλλουν δήλωση ετοιμότητας, «ποντάροντας» στην πτώση της τιμής των φωτοβολταϊκών πάνελ. Οι ίδιες πηγές πάντως επισημαίνουν πως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως προ των πυλών βρίσκονται έργα με δήλωση ετοιμότητας που συσσωρεύουν ισχύ άνω του 1GW προφανώς θα βρεθούμε πάνω από τα περσινά νούμερα. «Θα το βρουν όμως μπροστά τους το πρόβλημα με τις περικοπές την επόμενη χρονιά γιατί η ζήτηση δεν αυξάνεται, επομένως όσοι είναι επιλέξιμοί για περικοπές (έργα άνω των 300 KW) θα πουλάνε λιγότερο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, για το πρώτο εξάμηνο του 2024 διασυνδέθηκαν νέοι σταθμοί ισχύος 920,5 MWp . Ο σύνδεσμος εκτιμά πως «η εγκατεστημένη ισχύς των νέων συστημάτων ήταν αυξημένη κατά 43,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα δε οικιακά συστήματα (λόγω του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη») οι νέες εγκαταστάσεις ήταν τετραπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Οι νέες διασυνδέσεις φωτοβολταϊκών το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές των αιολικών (97 MW) για το αντίστοιχο διάστημα».

Οι προθεσμίες για να «κλειδώσουν» ταρίφες

Μέχρι τις 31 Αυγούστου έχουν περιθώριο να κλειδώσουν ταρίφα εκτός διαγωνισμού έργα ισχύος έως 500 KWp και ως 1 MWp.Υπάρχει βέβαια και η πρόβλεψη για τρίμηνη παράταση για όσα έργα τελικά δεν είναι έτοιμα μέχρι τέλος Αυγούστου, με μείωση όμως 3% της διοικητικά οριζόμενης τιμής. Να σημειωθεί πως για να υποβληθεί πλήρης αίτηση στον ΔΑΠΕΕΠ για έργα του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», για όσα έργα αναπτύσσονται στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και για σταθμούς του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες [σύμπλεγμα Πάρου Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος], Εύβοια), μετά τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να λάβουν λειτουργική ενίσχυση, μόνο εάν συμμετέχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Διαβάστε ακόμη