Η Ευρώπη απαντά στο ζήτημα προμήθειας κινεζικών ανεμογεννητριών για ευρωπαϊκά αιολικά πάρκα με το πακέτο αιολικής ενέργειας από την Κομισιόν. Το Πακέτο Αιολικής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας της Ευρώπης και στην επίτευξη φιλόδοξων ενεργειακών στόχων. Οι κινήσεις τις ΕΕ έχουν φέρει σημαντική πρόοδο, παρ’ όλα αυτά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων κατασκευαστών ανεμογεννητριών, όπως αναφέρει το windinsider.

Η ΕΕ επιδιώκει να κατασκευάσει ευρωπαϊκά αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Ο Νόμος για τη Βιομηχανία Καθαρής Ενέργειας απαιτεί παραγωγική δυναμικότητα αιολικής ενέργειας 36 GW στην ΕΕ έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας.

Έντονη σε αυτή την προσπάθεια, είναι η συμβολή της αλυσίδας εφοδιασμού με νέες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Vestas ιδρύει ένα νέο εργοστάσιο ατρακτιδίων και πτερυγίων στην Πολωνία, δημιουργώντας πάνω από 1.700 θέσεις εργασίας. Η Siemens Energy σχεδιάζει να προσλάβει περίπου 4.000 νέους υπαλλήλους στην Ευρώπη για να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του εξοπλισμού δικτύου.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα υποστηρίζουν επίσης τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια κλήση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας και ανακοίνωσε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση της χρηματοδότησης καθαρών τεχνολογιών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει δημιουργήσει μια διευκόλυνση εγγυήσεων αντισταθμισμού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των επενδύσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και έχει χορηγήσει δάνεια σε κατασκευαστές καλωδίων και κατασκευαστές εξαρτημάτων ανεμογεννητριών.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός από τις κινεζικές ανεμογεννήτριες απειλεί την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας. Οι κινεζικές ανεμογεννήτριες προσφέρονται σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές και αναβλητικούς όρους πληρωμής, τους οποίους οι ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν μπορούν να αντιστοιχίσουν σύμφωνα με τους κανόνες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σύστημα βασισμένο σε κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα για την προμήθεια κινεζικών ανεμογεννητριών στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Ξένες Επιδοτήσεις και η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να ξεκινήσει μια νέα Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αυτοεπιβαλλόμενη γραφειοκρατία δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών καθαρών τεχνολογιών.

Εικοσιέξι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν το Πακέτο Αιολικής Ενέργειας υποστηρίζοντας τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αιολικής Ενέργειας. Λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση του σχεδιασμού των πλειστηριασμών, της αδειοδότησης και των επενδύσεων σε υποδομές. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυτές τις ενέργειες για να επιτύχουν τους στόχους παραγωγικής δυναμικότητας και ενεργειακής ασφάλειας.

Η WindEurope θα ξεκινήσει μια εκστρατεία για να τονίσει τα οφέλη της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και να προωθήσει το εξαιρετικό έργο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμη