Το ζήτημα των περικοπών πράσινης ενέργειας και ο περιορισμός τους αποτελεί μια από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου. Ο κορεσμός του ηλεκτρικού δικτύου άρχισε να προβληματίζει από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς την αγορά, ενώ ο κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα του 2023 κινητοποίησε το ΥΠΕΝ, ώστε να εκπονήσει ένα μοντέλο «συντεταγμένων» περικοπών. Στις αρχές του 2024, η ηγεσία του Υπουργείου ανέθεσε σε μια Επιτροπή υπό τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Σταύρο Παπαθανασίου την επεξεργασία ενός σχεδίου που θα προβλέπει κίνητρα σε έργα ΑΠΕ τα οποία θα προχωρήσουν σε περιορισμούς έγχυσης στο δίκτυο. Επομένως, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα συνολικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο έγχυσης στα δίκτυα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.
Μιλώντας στο energygame.gr ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής και συνιδρυτής του Green Tank ανέφερε πως οι περικοπές έχουν ξεπεράσει από την αρχή της χρονιάς τις 500 Γιγαβατώρες, που σημαίνει πως θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετατόπιση της ζήτησης τις μεσημβρινές ώρες και παράλληλα να επιταχυνθεί η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, όχι μόνο για τις βιομηχανίες, αλλά και για τους πολίτες. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή των «πορτοκαλί» τιμολογίων. Υπενθυμίζεται, πως το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τα «πορτοκαλί» τιμολόγια. Σύμφωνα με τον κ. Μάντζαρη χρειάζεται και μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα εν λόγω τιμολόγια. Αυτή η ενημέρωση μπορεί να γίνει μόνο από το ΥΠΕΝ ώστε ο πολίτης να κατανοήσει τη σημασία τους. Τέλος, σύμφωνα με τον αναλυτή πολιτικής του Green Tank θα πρέπει να προχωρήσει η αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας.
Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον καθηγητή του ΑΠΘ Παντελή Μπίσκα σε διαδικτυακό σεμινάριο του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών οι περικοπές σε έργα ΑΠΕ θα μπορούσαν να φτάσουν σε εύρος τις 9,3 Τεραβατώρες (TWh) το 2030. Ωστόσο, σημείωσε πως για κάθε 500 MW νέων συστημάτων αποθήκευσης που εισάγονται στο σύστημα θα μπορούσαν να αποφευχθούν περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής περίπου 310.000-590.000 MWh ανάλογα με τη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς οι περικοπές φέτος αναμένεται να τετραπλασιαστούν εξαιτίας της εισόδου περισσότερων φωτοβολταϊκών και λόγω του γεγονότος ότι έχουμε περισσότερη παραγόμενη ενέργεια. Εκτιμάται, μάλιστα, πως οι περικοπές φέτος αναμένεται να αγγίξουν το 4%-5%.
Όπως αναφέρει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, «προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές της ανανεώσιμης παραγωγής στο οικονομοτεχνικά ελάχιστο επίπεδο, ενώ παράλληλα να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών, απαιτείται αυξημένη ευελιξία του συστήματος και συνεπώς αυξάνεται περαιτέρω η σημασία πηγών ευελιξίας, όπως η αποθήκευση. Παράλληλα κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση στα συστήματα τηλεμέτρησης και τηλεελέγχου στο Δίκτυο Διανομής». Για το λόγο αυτό στο ΕΣΕΚ αυξάνεται ο στόχος της εγκατεστημένης ισχύος μπαταριών σε σχέση με το προηγούμενο προσχέδιο, ενώ το ΥΠΕΝ προωθεί σχέδιο για την ταχεία ανάπτυξη της δυναμικότητας αποθήκευσης που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τέλος στα συστήματα τηλεποπτείας, με βάση τον πρόσφατο νόμο 5106/2024 του ΥΠΕΝ< οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW θα πρέπει να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης των σταθμών τους, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Διαβάστε ακόμη