Σε μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης παρουσίας τουρκικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα χωρών των Βαλκανίων όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Αλβανία, ο τουρκικός όμιλος Smart Solar Technologies ανακοίνωσε ότι προωθεί σχέδιο για κατασκευή ηλιακών κυψελών και πάνελ στη Βουλγαρία, σε μια επένδυση 123 εκατ. ευρώ που θεωρείται από την κυβέρνηση της Σόφιας ως «project προτεραιότητας».

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (ΜοU) με την Smart Solar Technologies που σκοπεύει να κατασκευάσει τη μονάδα κοντά στη Στάρα Ζαγόρα. Οι κυψέλες και τα πάνελ που θα παράγονται στην προτεινόμενη μονάδα προορίζονται προς εξαγωγή σε χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Αυστρία.

Η βουλγαρική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας για να στηρίξει την επένδυση του τουρκικού ομίλου που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 800 θέσεις εργασίας. Νωρίτερα εντός του μήνα, η Smart Solar Technologies ξεκίνησε την παραγωγή ηλιακών κυψελών στην μονάδα της κοντά στη Σμύρνη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014, διαθέτει δυνατότητα παραγωγής φωτοβολταϊκών ισχύος 800 MW ανά έτος και φιλοδοξεί να επεκταθεί δυναμικά εκτός των τουρκικών συνόρων, στοχεύοντας στις αγορές της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη