Η παγκόσμια πρωτοποριακή έκρηξη της Κίνας στον τομέα της καθαρής ενέργειας πέρασε ένα ακόμη ορόσημο, με την αιολική και ηλιακή της ικανότητα να ξεπερνά τον στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδόν έξι χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το έθνος πρόσθεσε 25 γιγαβάτ ανεμογεννητριών και πάνελ τον Ιούλιο, επεκτείνοντας τη συνολική δυναμικότητα σε 1.206 γιγαβάτ, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας, σήμερα Παρασκευή 23 Αυγούστου. Ο Σι έθεσε στόχο τον Δεκέμβριο του 2020 για τουλάχιστον 1.200 γιγαβάτ από τις καθαρές πηγές ενέργειας μέχρι το 2030.

Η Κίνα ξεπερνά κατά πολύ τις δαπάνες του υπόλοιπου κόσμου όσον αφορά την καθαρή ενέργεια και έχει επανειλημμένα σπάσει τα ρεκόρ εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων τα τελευταία χρόνια. Η ραγδαία ανάπτυξη συνέβαλε στη μείωση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αυτό το καλοκαίρι και μπορεί να σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου έχει ήδη φτάσει στο μέγιστο επίπεδο εκπομπών πολύ πριν από τον στόχο του 2030.

Παρόλα αυτά, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρήγαγαν μόνο το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα μέχρι στιγμής φέτος, και θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να αυξηθεί αυτό το μερίδιο και να συνεχιστεί η συμπίεση των ορυκτών καυσίμων. Οι διαχειριστές του δικτύου της χώρας επενδύουν σημαντικά σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας για να είναι σε θέση να χειριστούν όλη την περιοδική παραγωγή.

Διαβάστε ακόμη