Η Βουλγαρία προκήρυξε την Τετάρτη 22 Αυγούστου διαγωνισμό που είχε καθυστερήσει επί μακρόν για τουλάχιστον 3.000 MWh νέας δυναμικότητας αποθήκευσης ενέργειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της αιολικής και της ηλιακής, στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Όπως αναφέρει το renewables.now, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως τις 21 Νοεμβρίου για να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις με τη στήριξη της ΕΕ συνολικού ύψους 1,2 δισ. λέβα (683 εκατ. δολάρια/ 613 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης για κάθε αίτηση, ενώ το ανώτατο όριο για μια μεμονωμένη πρόταση ορίζεται στα 148,6 εκατ. λέβα. Η επιχορήγηση θα καλύψει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, αλλά όχι περισσότερο από 371.608 λέβα χωρίς ΦΠΑ ανά MWh. Ένας μεμονωμένος αιτών μπορεί να υποβάλει περισσότερες προτάσεις, αλλά η συνολική χρηματοδότησή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/6 της συνολικής ποσόστωσης για τη διαδικασία.

Η διαδικασία ονομάζεται «Εθνική υποδομή για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» (RESTORE) και διεξάγεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ). Ξεκίνησε μετά από διαδικασία διαβούλευσης που διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες.

Οι μελλοντικές εγκαταστάσεις θα συνδεθούν με το δίκτυο του Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας. Τα επιλεγμένα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2026.

Διαβάστε ακόμη