Η νορβηγική εταιρεία Equinor και ο εταίρος της Polenergia έλαβαν άδειες κατασκευής τόσο για το υπεράκτιο όσο και για το χερσαίο τμήμα των αιολικών πάρκων Bałtyk 2 και Bałtyk 3 στην Πολωνία, σύμφωνα με το splash247.com.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Bałtyk αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην ιστορία της χώρας. Τα Bałtyk 2 και 3 θα είναι σε θέση να παρέχουν ενέργεια σε περισσότερα από 2 εκατ. νοικοκυριά με τη συνολική τους δυναμικότητα των 1,44GW. Θα εγκατασταθούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Πολωνίας στη Βαλτική Θάλασσα, σε απόσταση 22 έως 37 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή.

Οι εταιρείες έλαβαν συνολικά 17 οικοδομικές άδειες που περιλαμβάνουν την εκκαθάριση της κατασκευής 100 υπεράκτιων ανεμογεννητριών με εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, δύο υπεράκτιους υποσταθμούς, υποθαλάσσια καλώδια εξαγωγής, δύο χερσαίους υποσταθμούς, χερσαίες καλωδιακές γραμμές 400 kV, χερσαίες καλωδιακές γραμμές 220 kV και έναν δρόμο πρόσβασης στους χερσαίους υποσταθμούς.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες στην ξηρά θα ξεκινήσουν φέτος και η πρώτη ηλεκτρική ενέργεια και από τα δύο αιολικά πάρκα αναμένεται να ρέει το 2027, ενώ η εμπορική λειτουργία των έργων έχει προγραμματιστεί για το 2028.

«Η κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Βαλτικής είναι καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Πολωνίας. Η θέση τους σε λειτουργία θα εισάγει την Polenergia στους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε ο Jerzy Zan, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Polenergia.

Στην επόμενη φάση της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Πολωνία, η Polenergia και η Equinor αναπτύσσουν το έργο Bałtyk 1 με δυναμικότητα έως 1,56 GW που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 81 χλμ. από την ακτή.

Διαβάστε ακόμη