Ο Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η πράσινη ενέργεια που παράγεται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και σταθμούς βιομάζας στο δίκτυο μεταφοράς αυξήθηκε κατά 45,5% από τις αρχές του 2024 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkan Green Energy News.

Η παραγωγή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία είναι χαμηλότερη από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Οι μειώσεις που κατέγραψε ο ESO, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς της χώρας ή TSO, ανέρχονται σε 8% στις 23,73 TWh και 1,4% στις 22,91 TWh, αντίστοιχα, μέχρι τις 18 Αυγούστου. Το ισοζύγιο εξαγωγών και εισαγωγών κατρακύλησε κατά 68,1% στις 818 GWh.

Το μερίδιο των συμβατικών σταθμών  ανήλθε σε 71,6%.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς αντιστοιχούσαν στο 9,3% και η ίδια κατηγορία στο δίκτυο διανομής ή χαμηλής τάσης προσγειώθηκε στο 9,1%. Αυτό περιλαμβάνει τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τις μονάδες βιομάζας. Το υπόλοιπο 10% αντιστοιχεί σε υδροηλεκτρικά.

Συγκριτικά, το συνδυασμένο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν μόλις 12% πέρυσι μέχρι τις 18 Αυγούστου, έναντι 8,9% της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη