Η Δανία θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια την κατασκευή ενός σχεδιαζόμενου ενεργειακού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο θα παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια σε τρία εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά μέσω των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα το περιτριγυρίζουν, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη 21 Αυγούστου ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας, Λαρς Άγκααρντ, επικαλούμενος την αύξηση του κόστους και τα υψηλά επιτόκια.

Η προβλεπόμενη επένδυση ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (29,81 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα απαιτήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια κορώνες σε κρατική στήριξη, είπε ο Λαρς Άγκααρντ. Αρνήθηκε, ωστόσο, να πει πόσο αυξήθηκε το κόστος σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, η Δανία ανακοίνωσε προηγούμενη καθυστέρηση, επικαλούμενη το κόστος του τεχνητού νησιού που έχει σχεδιαστεί ως κόμβος για τη συλλογή και διανομή της ενέργειας που παράγεται από τις γύρω υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί ως έργο Δανίας-Βελγίου.

Ο Άγκααρντ δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν πλέον βιώσιμο μετά τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και στα επιτόκια, αλλά θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει καλώδια τροφοδοσίας που συνδέονται με τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι η νωρίτερη ημερομηνία ολοκλήρωσης ήταν το 2036 από προηγούμενη εκτίμηση του 2033.

Οι προσπάθειες να πείσουν το Βέλγιο να καταβάλει μεγαλύτερο μερίδιο ήταν ανεπιτυχείς, δήλωσε ο Άγκααρντ προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση. Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το όραμα για το ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας

Το ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας (North Sea Energy Island) είναι ένα πρωτοποριακό έργο που έχει ως στόχο να φέρει επανάσταση στον τρόπο παραγωγής και διανομής της ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς είναι το πρώτο τεχνητό νησί στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Το νησί θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος για ένα δίκτυο υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνδέοντάς τα με πολλές χώρες και διευκολύνοντας την αποτελεσματική μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Λειτουργώντας ως κομβικό σημείο για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το νησί θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για καθαρή ενέργεια και στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ενεργειακού νησιού της Βόρειας Θάλασσας είναι η προσαρμοστικότητά του. Σχεδιασμένο για να είναι ανθεκτικό στο μέλλον, το νησί θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει νέες τεχνολογίες και καινοτομίες καθώς αυτές θα εμφανίζονται. Αυτή η ευελιξία θα διασφαλίσει ότι το νησί θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για πολλά χρόνια.

Ως μακροχρόνιος υποστηρικτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Δανία έχει καλλιεργήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία κορυφαίων εταιρειών όπως η Vestas, κατασκευάστρια τουρμπίνων, και η Ørsted, διαχειρίστρια τουρμπίνων.

Διαβάστε ακόμη