Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Raiffeisen Bank International ανακοίνωσαν πακέτο χρηματοδότησης ύψους 110 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ρουμανία.

Τα έργα αυτά, που βρίσκονται στο Iepuresti και στο Ghimpati, θα έχουν συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ περίπου 300 MW, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ρουμανίας μετά τις σημαντικές ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των φιλοδοξιών της χώρας για πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με το solarquarter.com.

Το πακέτο χρηματοδότησης αποτελείται από δύο δάνεια ύψους 55 εκατ. ευρώ – το ένα από την EBRD και το άλλο από τη Raiffeisen Bank International. Τα δάνεια θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις των 25 εκατ. ευρώ και των 30 εκατ. ευρώ.

Τα φωτοβολταϊκά έργα Iepuresti και Ghimpati αναμένεται να παράγουν 386 GWh ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στους στόχους της Ρουμανίας για την πράσινη ενέργεια. Με την παραγωγή αυτή θα αποφευχθεί η εκπομπή περίπου 160.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ενώ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται στην τοπική αγορά.

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ρουμανίας έχει αναζωογονηθεί μετά από μια δεκαετία περιορισμένων επενδύσεων, με την EBRD να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της χώρας. Η στροφή αυτή είναι σύμφωνη με τις ευρύτερες πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως οι Fit for 55 και REPowerEU, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Ρουμανία έχει δεσμευτεί να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική της κατανάλωση ενέργειας από 24,3% το 2019 σε 36,2% έως το 2030, ευθυγραμμιζόμενη με το σχέδιό της να προσθέσει 11,9 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά έργα ανήκουν στις RTG Solar Energy και Solis Imperium, δύο ρουμανικές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι οποίες ανήκουν κατά πλειοψηφία στην OY Nofar Energy, μια ισραηλινή εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Η EBRD, η οποία έχει επενδύσει σχεδόν 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε 524 έργα σε όλη τη Ρουμανία, συνεχίζει να κατέχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση του κλίματος, υποστηρίζοντας τη μετάβαση της χώρας σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη