Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να διαθέσει 8 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της ωκεάνιας ενέργειας μέσω του εμβληματικού της προγράμματος «Horizon Europe». Η σημαντική αυτή επένδυση υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ να αξιοποιήσει τη δύναμη του ωκεανού για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Μια επικείμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, θα αναζητήσει καινοτόμα έργα που θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της απόδοσης, της αξιοπιστίας και της οικονομικής αποδοτικότητας των συσκευών ωκεάνιας ενέργειας. Τα επιλεγμένα έργα θα λάβουν χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων στον τομέα, αναφέρει το offshore energy.

Τα έργα μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη βιώσιμων υλικών με βελτιωμένες ιδιότητες, όπως η αντοχή στην κόπωση και τη διάβρωση, η απόσβεση, η ακαμψία και η διαχείριση της βιολογικής ρύπανσης. Μπορούν να αξιολογήσουν υλικά όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα, τα πολυμερή, τα σύνθετα υλικά και τα υβριδικά συστήματα για τις δυνατότητες μείωσης του κόστους τους και να διασφαλίσουν τη δομική ακεραιότητα και την ανθεκτικότητα των ωκεάνιων ενεργειακών συστημάτων.

Μια άλλη εστίαση μπορεί να είναι η πρόσδεση και η μετάδοση ισχύος, προκειμένου να προωθηθεί ο σχεδιασμός προσαρμοσμένων συστημάτων πρόσδεσης και συνδέσεων μετάδοσης ισχύος για κυματικές και παλιρροϊκές συσκευές.

Η εφαρμογή των πρόσφατων επιτευγμάτων στην παρακολούθηση της κατάστασης και της δομικής υγείας από τομείς όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια σε συσκευές ωκεάνιας ενέργειας είναι μια άλλη πιθανή εστίαση των έργων. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας αισθητήρων σε υπάρχοντα συστήματα ωκεάνιας ενέργειας, την τεκμηρίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας των αισθητήρων, την προσαρμογή αυτών των τεχνολογιών για χρήση σε σκληρά ωκεάνια περιβάλλοντα και τη βελτίωση της μετάδοσης και αποθήκευσης των δεδομένων που συλλέγονται από τους αισθητήρες.

Τα έργα μπορούν επίσης να επικεντρωθούν στην ενσωμάτωση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μεγάλων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής μάθησης και των μοντέλων ψηφιακών διδύμων, στην ανάπτυξη τεχνολογιών ωκεάνιας ενέργειας. Οι τεχνολογίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των διαδικασιών προσομοίωσης, σχεδιασμού, εγκατάστασης, λειτουργίας και παροπλισμού των ωκεάνιων ενεργειακών συστημάτων.

Τα έργα θα πρέπει να αποδεικνύουν τη δυνατότητα εφαρμογής των τεχνολογικών βελτιώσεων σε διάφορες συσκευές ωκεάνιας ενέργειας, όπως ένα ευρύ φάσμα πλωτών ή υποθαλάσσιων συσκευών, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να επιτύχουν διάφορα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης απόδοσης των ωκεάνιων ενεργειακών τεχνολογιών με έμφαση στη βιωσιμότητα, τη λειτουργία και τη συντήρηση αυτών των συσκευών.

Επιπλέον, στόχος είναι να προωθηθεί η κατανόηση της λειτουργίας, της διαθεσιμότητας, της συντηρησιμότητας, της αξιοπιστίας, της επιβιωσιμότητας και της βιωσιμότητας των συσκευών ωκεάνιας ενέργειας, συμβάλλοντας τελικά στη μείωση του ισοσταθμισμένου κόστους ενέργειας (LCOE).

Η πρόσκληση ακολουθεί διαδικασία ενός σταδίου, με προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων τη 17η Σεπτεμβρίου 2024 και καταληκτική ημερομηνία την 4η Φεβρουαρίου 2025.

Τον Ιούλιο, το Horizon Europe παρείχε χρηματοδότηση για το έργο Modular Electrical Generator PTO system for the wave (MEGA WAVE PTO), με τη CETO Wave Energy Ireland (CWEI), θυγατρική της Carnegie Clean Energy, να συμμετέχει ως εταίρος του κλάδου και εκπρόσωπος της τεχνολογίας της κυματικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη