Αν η Ευρώπη διαθέτει έναν τομέα της πράσινης μετάβασης στον οποίο κυριαρχεί αυτός είναι οι ανεμογεννήτριες, αλλά τους τελευταίους μήνες αρχίζει να νιώθει έντονα την πίεση των Κινέζων κατασκευαστών οι οποίοι κερδίζουν μεγάλα συμβόλαια ακόμα και εντός της Γηραιάς Ηπείρου. Τέσσερις ευρωπαϊκοί όμιλοι είχαν πέρυσι το 87,9% της αγοράς ανεμογεννητριών στην Ευρώπη: Οι Vestas, Siemens Gamesa, Nordex Acciona και Enercom. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με την GE Vernova που κατείχε πέρυσι γύρω στο 11% της αγοράς με τους κινεζικούς ομίλους να ελέγχουν μόλις το 1,1%. Όμως οι Κινέζοι καλπάζουν όπως δείχνουν πρόσφατα συμβόλαια στην Ευρώπη τα οποία περιγράφονται σε αναλυτικό χθεσινό ρεπορτάζ των Financial Times.
Πρόσφατα η ιταλική Fintel Energia επέλεξε την κινεζική Zhejiang Windey ως προμηθευτή των ανεμογεννητριών για ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν στην Σερβία, το Maestrale Ring. Η απόφαση κινητοποίησε τους ευρωπαϊκούς ομίλους της αιολικής ενέργειας με τους πλέον απαισιόδοξους να θεωρούν πως μπορεί να έχουν την τύχη των ισχυρών βιομηχανιών φωτοβολταϊκών πάνελ, οι περισσότερες από τις οποίες κατέρρευσαν την τελευταία δεκαετία υπό το βάρος του κινεζικού ανταγωνισμού.
Οι FT υπενθυμίζουν πως από τον Απρίλιο η Επίτροπος Ανταγωνισμού της (προηγούμενης) Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Βεστάγκερ είχε κατηγορήσει το Πεκίνο πως προσπαθεί να εφαρμόσει και σε άλλες πράσινες τεχνολογίες το μοντέλο των φωτοβολταϊκών πάνελ όπου μέσω των χαμηλών τιμών πέταξε εκτός αγοράς τον διεθνή ανταγωνισμό. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Pierre Tardieu, επικεφαλής πολιτικής (Chief Policy Officer) στην Wind Europe, την ομοσπονδία που εκπροσωπεί 550 φορείς από το χώρο των αιολικών πάρκων της Ευρώπης. Η Wind Europe υποστηρίζει πως οι Κινέζοι προσφέρουν 40% – 50% χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους κάτι που δεν θα ήταν εφικτό αν δεν λάμβαναν κρατικές ενισχύσεις. Ο P. Tardieu φοβάται πως σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που οι ευρωπαϊκοί όμιλοι θα αρχίσουν να χάνουν μερίδια από τους Κινέζους με δυσάρεστα αποτελέσματα για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία.
Αρκετοί επενδυτές σε αιολικά πάρκα στην Ευρώπη δεν φαίνεται, πάντως, να πτοούνται από τις δηλώσεις Βεστάγκερ ή την ανησυχία της Wind Europe. Τον προηγούμενο μήνα, γράφουν οι FT, η γερμανική επενδυτική εταιρεία Luxcara επέλεξε την κινεζική Mingyang (τον τέταρτο μεγαλύτερο κατασκευαστή της Κίνας) ως προμηθευτή ανεμογεννητριών για υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Στη Βρετανία, η σουηδική Hexicon επέλεξε επίσης την Mingyang ως προτιμητέο προμηθευτή για πλωτό αιολικό πάρκο. Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις ανωτάτων στελεχών εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) όπως η πορτογαλική EDP και η ισπανική Iberdrola σύμφωνα με τις οποίες θα έβλεπαν τους Κινέζους ως υποψήφιους προμηθευτές λόγω των χαμηλών τιμών.
Διαβάστε ακόμη
- GSI: Σε νέα τηλεδιάσκεψη οι οριστικές αποφάσεις, οι εκκρεμότητες
- Φωτιές: Τα αρνητικά ρεκόρ του 2023 και ο δύσκολος Αύγουστος
- Πώς οι ενεργειακές υποδομές οδηγούν την πράσινη μετάβαση