Το πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις που αφορά περίπου 3.000 εταιρείες επανασχεδιάζεται και θα «τρέξει» τελικά από το φθινόπωρο. Το πρόγραμμα με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς προέβλεπε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες των επιχειρήσεων με ή χωρίς μπαταρία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πλέον κρίνεται σκόπιμο το πρόγραμμα να αφορά αποκλειστικά συστήματα με μπαταρίες. Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο επίκεντρο βρέθηκε αυτό το ζήτημα, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργείται πρόβλημα λόγω της υπερπροσφοράς ενέργειας. Από τη στιγμή που τις ώρες που θα παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν θα «τραβάει» από το δίκτυο που έχει περίσσεια ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγεθύνεται το πρόβλημα της «υπερφόρτωσης» του δικτύου. Επομένως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας απαιτείται νέος σχεδιασμός.

Υπενθυμίζεται, πως με βάση τον αρχικό οδηγό του προγράμματος το ποσοστό επιδότησης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των επιχειρήσεων θα ανερχόταν έως 20% και για μπαταρίες έως 40%, ενώ για να μπορούσε να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ενεργειακός έλεγχος τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση. Με βάση τους στόχους, οι εταιρείες που θα τοποθετούσαν φωτοβολταϊκά συστήματα θα μείωναν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 30% και θα προχωρούσαν σε αντικατάσταση του 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που «τραβούσε» ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό η εγκατεστημένη χωρητικότητα της μπαταρίας προβλεπόταν να ήταν μίας ώρας.

Άρα, από τη στιγμή που όλος ο οδηγός του προγράμματος επανασχεδιαστεί, με σκοπό να βγει το πρόγραμμα το φθινόπωρο μένει να φανεί κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό της επιδότησης για μπαταρίες ή αν θα παραμείνει στο 40%, με βάση τις αρχικές προβλέψεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η επιδότηση των έργων δεν κρίνεται πλέον από την ηγεσία του ΥΠΕΝ αναγκαία από τη στιγμή που είναι ιδιαιτέρως αποδοτικά τα συστήματα. Να σημειωθεί πως οι πόροι για τη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υπολογίζονται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη